• Den Haag
 • Master/doctoraal, WO bachelor
 • 32 - 40 uur
 • €749
 • Juridisch, Orde / vrede / veiligheid
 • Solliciteer voor 17 juni 2024
 • Meeloopstage
 • 2 sep. 2024 - 28 feb. 2025
Kenmerk: BDS24/AIRS/240259, Plaatsingsdatum: 25 april 2024

Wil jij een bijdrage leveren aan de wereldwijde aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit? Ben jij een student met pit die internationale juridische kennis in de praktijk kan brengen? Dan zijn wij op zoek naar jou!


Tijdens deze stage word je beschouwd als een volwaardig teamlid. Je verricht werkzaamheden binnen de (operationele) dossiers internationale hoven en tribunalen, internationale misdrijven en rechtshulp bij de Afdeling Internationale Aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken (AIRS), welke valt onder de van de directie Juridische en Operationele Aangelegenheden (DJOA) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Kijk voor meer informatie over rechtshulp en het werk van AIRS op onze website: www.internationalerechtshulp.nl.


Als stagiair krijg je de unieke gelegenheid mee te draaien in het (operationele- en beleids)proces op de hoven en tribunalen dossiers. Je ondersteunt actief bij de afhandeling van voorkomende incidenten. Ook functioneer je als secretaris (onder meer voorbereiding en verslaglegging) van overleggen, departementaal en internationaal. Daarnaast stel je conceptnota’s en spreekteksten op voor de bewindspersonen, en onderhoud je contacten met nationale en internationale partners. Voor (internationaal) overleg en debatten in de Tweede Kamer stel je dossiers samen.


Je draait als stagiair daarnaast mee in het team dat rechtshulpverzoeken van en naar Azië, Afrika en Oceanië behandelt. In dit team komen praktijkzaken en ingewikkelde vragen terecht van onder meer het Openbaar Ministerie, politie, rechterlijke macht en internationale organisaties als Eurojust. Tevens verricht je andere voorkomende werkzaamheden binnen de afdeling. Kortom, een echte meeloopstage voor een student met pit die wetskennis in praktijk kan brengen.


De stageperiode bedraagt zes maanden, startdatum is flexibel.


Deze vacature staat open tot uiterlijk 17 juni 2024. Aangeraden wordt om zo snel mogelijk te reageren. Mocht er namelijk voor de einddatum een geschikte stagiair wordt gevonden, dan zal de vacature eerder gesloten worden.

Min. J&V, DJOA, Afdeling Internationale Aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken (AIRS)

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Het bestuursdepartement maakt beleid, wetten en regels over de meest uiteenlopende vraagstukken. Bijvoorbeeld over veiligheid op straat, internetfraude, jeugdcriminaliteit, nationale veiligheid en rampenbestrijding. We houden ons bezig met de nationale politie, crisisbeheersing en terrorismebestrijding. De ministers en staatssecretaris worden ondersteund bij hun parlementaire werk. Internationale ontwikkelingen worden gevolgd en beïnvloed. Onze meer dan 2000 medewerkers hebben uiteenlopende opleidingsachtergronden, zijn deskundig en maatschappelijk betrokken. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het Bestuursdepartement van Justitie en Veiligheid zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

De afdeling Internationale aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken (AIRS) is de Centrale Autoriteit op het gebied van internationale rechtshulp. Het is verantwoordelijk voor de internationale dossiers van de directie. Deze dossiers kenmerken zich door hun onderlinge samenhang en deels overlappende (inter)nationale netwerk. Waar wij ons mee bezig houden? Met internationale rechtshulp, waaronder (kleine) rechtshulp, overname van strafvervolging en uitlevering met landen buiten Europa. We adviseren de minister van Justitie en Veiligheid op het gebied van individuele rechtshulp en treden op als kenniscentrum. Daarnaast ontwikkelen we beleid op het gebied van internationale misdrijven en behandelen we beleidsmatige en operationele kwesties die spelen bij de in Den Haag gevestigde internationale hoven en tribunalen.

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Felicienne Muijtjens

0652877916

Solliciteren?

Min. J&V, DJOA, Afdeling Internationale Aangelegenheden en Rechtshulp in Strafzaken (AIRS) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stagiair bij de Afdeling Internationale Rechtshulp in Strafzaken

Ministerie van J&V, Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden, AIRS
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 17 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stagiair Latijns-Amerika en Cariben

Directie Europese en Internationale Aangelegenheden.
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 36-40
 • Reageren voor 16 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stagiaire capaciteitsopbouw

Directie Europese en Internationale Aangelegenheden.
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 36-40
 • Reageren voor 16 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage