WO-onderzoeksstage maatschappelijk verantwoord ondernemen

 • Den Haag
 • Universitair Master
 • 32 - 40 uur
 • €749
 • Financieel / economisch, Onderzoek / wetenschap, Sociaal / maatschappelijk / welzijn, Orde / vrede / veiligheid, Internationaal
 • Solliciteer voor 1 juli 2024
 • Onderzoeksstage
 • 1 sep. 2024 - 28 feb. 2025
Kenmerk: GT 24-28, Plaatsingsdatum: 14 mei 2024

Draag jij eraan bij dat Nederland nu én in de toekomst zijn exporteurs op een maatschappelijk verantwoorde manier kan ondersteunen? Als stagiair bij de directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen denk jij mee over dit soort complexe vraagstukken en de ontwikkeling van beleid hierop. Een onderzoeksstage met impact dus!

Jouw stage
De Nederlandse staat verzekert de meest uiteenlopende en omvangrijke exporttransacties naar onder meer Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een windmolenpark op zee in Taiwan, het leveren van medische apparatuur aan een ziekenhuis in Ghana of de export van groene duurzame schepen. In totaal staat op dit moment ruim € 18 miljard aan risico’s uit. Daarmee is de exportkredietverzekering (ekv) een van de belangrijkste financiële instrumenten om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen.

De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat dit op een maatschappelijk verantwoorde manier gebeurt en wil in internationaal verband een voorloper zijn. Daarom heeft Nederland een ambitieus milieu- en sociaal beleid, wat bestaat uit nationale en internationale kaders voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dit is een dynamisch beleidsterrein dat zich de laatste jaren razendsnel ontwikkelt.

Ben jij een masterstudent met affiniteit voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en ben jij bekend met internationale richtlijnen zoals de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen of de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights? Dan ben je hier helemaal aan het juiste adres! Tijdens deze onderzoeksstage kijk je op welke wijze deze standaarden toepasbaar zijn op exportkredietverzekeringen. In een periode van bij voorkeur 6 maanden ga jij aan de slag met dit vraagstuk. Je krijgt daarbij veel ruimte en vrijheid om het onderzoek zelf vorm te geven en een combinatie met het schrijven van een masterscriptie behoort zeker tot de mogelijkheden.

Tijdens de stage werk je samen met een team van 20 collega’s dat onderdeel uitmaakt van de directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen. Je komt terecht in een ambitieuze, internationale omgeving waar veel ruimte is voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast zul je veel contact hebben met medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ekv-uitvoeringsorganisatie Atradius DSB. Ook behoren werkbezoeken aan Nederlandse bedrijven of maatschappelijke organisaties tot de mogelijkheden van deze stage. Kortom, een dynamische omgeving waarin van alles mogelijk is.

Ministerie van Financiën

Samen werken aan een financieel gezond Nederland
Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. Het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen met verwachtingen, zorgen, vragen, dromen en plannen. We rekenen bijvoorbeeld allemaal op financiering voor goede zorg en goed onderwijs. Op duidelijkheid over belastingtarieven en op betrouwbare banken en verzekeraars, in Nederland en daarbuiten. En we rekenen allemaal op duidelijkheid over exportregels en wat we wel en niet mee mogen nemen vanuit de vakantiebestemming.

Het ministerie van Financiën luistert naar wat er speelt in de samenleving van vandaag en heeft aandacht voor hoe Nederlanders hun toekomst zien. Met die kennis en inzichten leggen we samen met andere ministeries en binnen ons internationale netwerk de juiste verbindingen en brengen we Nederland verder. We zorgen ervoor dat Nederland en onze economie klaar zijn voor de steeds sneller veranderende wereld van morgen. Op alle fronten. Dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk is daar ook geld voor nodig. Dat geld brengen burgers en bedrijven via belastingen bijeen, en verdeelt de overheid over zaken die we als samenleving belangrijk vinden. Daarvoor moeten er keuzes worden gemaakt en worden ingegrepen als dat nodig is. Om ons land financieel gezond te houden, moet onze economie namelijk in balans blijven en tegelijk ook ruimte krijgen om te groeien.

Samen zorgen we ervoor dat er in Nederland kansen zijn voor welvaart en groei voor iedereen, vandaag, morgen en daarna. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland.

Onze kernwaarden: integer, deskundig, duidelijk, durf en samenwerken zijn leidend voor ons gedrag en geven ons een gezamenlijke taal, waarmee we onderling bespreekbaar maken wat we doen en hoe we dat doen.

Lees meer over het ministerie van Financiën: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/organisatie

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Natasja van de Beek

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stage IT-audit & data-analyse

Ministerie van Financiën
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 1 juni
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie

Stage communicatieteam Wijzer in geldzaken

Ministerie van Financiën
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 27 mei
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stagiair Financial Audit

Ministerie van Financiën
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 27 mei
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie