Wo-onderzoeksstage Belasting & Douane Museum

Belastingdienst

 • Stand­plaats Rotterdam
 • Uren per week 24 - 36
 • Vergoeding €628
 • Niveau Master/doctoraal
 • Vakgebied Orde / vrede / veiligheid
 • Reageren voor 20 juni
 • Vacaturenummer 1100830
 • Plaatsingsdatum 19 mei 2020
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie
 • Periode 1 sep 2020 - 31 jan 2021

Functie­omschrijving

Ben jij nieuwsgierig, enthousiast en bezoek je graag musea? Wil je ervaring opdoen met het organiseren van een wisseltentoonstelling over een spannend historisch onderwerp? En wil jij kansen krijgen en mogelijkheden creëren om jezelf te ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk? Dan is deze wo-onderzoeksstage bij het Belasting & Douane Museum in Rotterdam écht iets voor jou!

Stagiairs zijn van harte welkom bij de Belastingdienst. Wij willen jonge, ambitieuze mensen graag kennis laten maken met en interesseren voor onze organisatie. Immers, de stagiair van vandaag, is regelmatig de medewerker van morgen. Onze organisatie biedt jou als stagiair dan ook een enorme hoeveelheid mogelijkheden. Tijdens je stage zal je verrast worden door de vrijheid en verantwoordelijkheid die je krijgt en door de hulpvaardigheid van onze collega's. En daar zijn we trots op! Een tevreden stagiair is de beste ambassadeur die onze organisatie zich maar kan wensen.

Jouw stage vindt plaats op een wel heel bijzondere locatie: het Belasting & Douane Museum. Een eigentijds museum rond een thema van historisch en maatschappelijk belang. Met onze collectie, tentoonstellingen, educatieve programma’s en publieksactiviteiten bieden we een cultuurhistorische beleving voor jong en oud en creëren we meer financieel bewustzijn bij bezoekers. Het museum, dat al sinds 1937 bestaat, is een bron van boeiende verhalen en biedt een prikkelende kijk op een verleden vol regels, oproer en ontduiking. En het plaatst ons belastingstelsel in een modern perspectief. Wat vinden we van belastingen en onze bijbehorende plichten? Het museum wil mensen inzicht geven in het hoe en waarom van belasting betalen, een van de belangrijke pijlers onder de samenleving. En doet dit, door aan de hand van de geschiedenis en de cultuurhistorische collectie, belastingen tot leven te laten komen.

Voor 2021 staat er een nieuwe tentoonstelling op het programma met de werktitel Smokkel tijdens Napoleon. Een mooie kans voor jou om, als masterstudent (kunst)geschiedenis, onderzoek te doen naar dit thema en ervaring op te doen met het organiseren van een wisseltentoonstelling. Tijdens jouw stage werk je mee aan het onderzoek naar en de opzet en invulling van deze nieuwe expositie. Wij zijn benieuwd naar jouw visie over wat vanuit geschiedkundig en bezoekersperspectief interessant is om aan bod te laten komen. Dit doe je in een prettige ongedwongen sfeer waar veel ruimte is voor jouw eigen inbreng. Het monumentale pand waarin je werkt, biedt hiertoe een fijne entourage. Voor deze expositie werken wij samen met het ING Huygens Instituut en de Vrije Universiteit en het collega-museum in Antwerpen. Een ervaren conservator begeleidt jou bij de organisatie, zeer ervaren onderzoekers van het ING Huygens Instituut begeleiden je bij het onderzoek.

Dus, ben jij op zoek naar een unieke stageplek, waar je jouw kennis van geschiedenis en cultureel erfgoed in de praktijk kunt brengen? Kom stage lopen in ons prachtige museum!

Functie-eisen

 • Je zit in de masterfase van jouw academische opleiding (kunst)geschiedenis.
 • Je hebt affiniteit met kwalitatief onderzoek.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Je hebt passieve kennis van de Franse taal.
 • Je bent vanaf september 2020 circa vijf maanden beschikbaar. Dit kan in overleg langer zijn.

Herken jij jezelf ook hierin?

Je toont initiatief en bent enthousiast. Ook ben je accuraat en flexibel. Je hebt een praktische instelling, hebt zin om je schouders eronder te zetten en gaat altijd voor een mooi resultaat. Plannen, organiseren en samenwerken? Dat kun jij als de beste, net als zelfstandig werken. Je hebt affiniteit met Nederlandse geschiedenis en kunst en je hebt grote affiniteit met cultureel erfgoed. Met andere woorden: je bent een echte ambassadeur van ons prachtige museum!

Arbeids­voorwaarden

 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie
 • Minimaal aantal uren per week 24
 • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeids­voorwaarden

Je stagevergoeding is maximaal € 628,- per maand bij een stage van 40 uur per week.

Het aantal stage-uren per week en de duur van jouw stage zijn bespreekbaar en mede afhankelijk van de eisen van jouw opleiding.

Bij stages langer dan een maand, heb je recht op 160 vakantie uren op jaarbasis bij een werkweek van 40 uur.

Als je geen gebruik kunt maken van een Ov-studentenkaart, kun je een reiskostenvergoeding krijgen voor 'woon-werkverkeer'.

Bijzonderheden

Wanneer je solliciteert bij de Belastingdienst, is het belangrijk dat je beschikt over de gevraagde opleiding(en). Vermeld deze duidelijk in je cv.
Graag ontvangen we je motivatiebrief, cv en stageopdracht tijdig in een Word- of PDF-bestand. Na sluitingsdatum is het niet mogelijk om jouw sollicitatie in behandeling te nemen.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je reageert via de daarvoor bestemde sollicitatiebutton en alle benodigde documenten zijn toegevoegd. Houd er rekening mee dat dit mogelijk technische problemen met zich meebrengt en wacht niet tot het laatste moment met solliciteren.

Het maken van een casus, opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken, kunnen deel uitmaken van het selectieproces. Ook is het mogelijk dat we je screenen op onbesproken gedrag.

Om stage te lopen bij de Belastingdienst, moet je een stageovereenkomst en geheimhoudingsverklaring ondertekenen en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen. Indien je voor aanvang van je stage de VOG niet kunt overhandigen dan zal de stage geen doorgang vinden.
De selectiegesprekken voor deze stage vinden plaats op 30 juni 2020, vooralsnog via een videoverbinding.

Voor meer informatie kijk op https://www.bdmuseum.nl.

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken 30.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Lia Souwer, Coördinator stages Douane

06-18608646

Solliciteren?

Digitaal solliciteren

Belastingdienst nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Hbo-stage bedrijfskunde (najaar 2020)

Belastingdienst
 • Stand­plaats Apeldoorn
 • Uren per week 32-36
 • Reageren voor 3 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage

Wo-stage fiscaal recht/ fiscale economie

Belastingdienst
 • Stand­plaats Heerlen
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 18 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage

Wo-stage accountancy bij grote ondernemingen (2020)

Belastingdienst
 • Stand­plaats Utrecht
 • Uren per week 24-40
 • Reageren voor 19 november
 • Dienst­verband Meeloopstage