• Den Haag
 • Universitair Master, WO bachelor
 • 32 - 40 uur
 • €749
 • Financieel / economisch
 • Solliciteer voor 27 mei 2024 Nog 1 dag
 • Meeloopstage
 • 2 sep. 2024 - 28 feb. 2025
Kenmerk: RB 24-15, Plaatsingsdatum: 2 mei 2024

Welk beleid is het meest effectief? Hoe zorgen we dat we de middelen zo efficiënt mogelijk inzetten? En hoe kunnen we beleid monitoren en evalueren zodat we kunnen bijsturen als dat nodig is? Als stagiair bij het Bureau Strategische Analyse van de Inspectie der Rijksfinanciën help jij deze vragen te beantwoorden.

Jouw stage
De Inspectie der Rijksfinanciën heeft een centrale rol in budgettaire processen en fungeert als belangrijk adviseur – ‘de ogen en oren’ – van de minister van Financiën. Bij ministeries is er vaak vraag naar meer budget – soms met goede reden – maar geld is schaars. De Inspectie der Rijksfinanciën kijkt daarom kritisch wat een plan kost, of er wel geld is voor het plan, of het beoogde doel wel bereikt wordt en of we het doel ook kunnen bereiken op andere manieren en tegen lagere kosten. Ook brengen we elk jaar besparingsopties in kaart. De Inspectie der Rijksfinanciën bestaat uit negen secties die elk één of meer departementen onder hun hoede hebben, en twee stafbureaus.

Het Bureau Strategische Analyse is één van deze stafbureaus. Eén van onze kerntaken is het ondersteunen van secties door het uitvoeren van verdiepend onderzoek. Als stagiair ben jij hierin onmisbaar. Je gaat kort-cyclische analyses verrichten op uiteenlopende beleidsterreinen. Hiermee ondersteun je jouw collega’s en de budgettaire besluitvorming. Je gaat veel contacten leggen binnen en buiten de Inspectie der Rijksfinanciën, waarmee je jouw carrière een boost geeft. Ook ga je de politieke dynamiek aan den lijve ondervinden. Actuele onderwerpen zoals klimaat, woningbouw en asielopvang. Het komt hier allemaal voorbij en jij mag hier jouw steentje aan bijdragen. Afwisselende werkdagen? Zeker weten. Daarbij zet je je ook nog eens in voor een financieel gezond Nederland. Een meewerkstage met impact dus!

Ga je dit helemaal alleen doen? Natuurlijk niet! Tijdens jouw stage zal je onderdeel uitmaken van een klein, hecht team, dat een grote bijdrage levert aan een de Rijksbrede opgave het vergroten van de kwaliteit van beleid.

Ministerie van Financiën

Samen werken aan een financieel gezond Nederland
Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. Het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen met verwachtingen, zorgen, vragen, dromen en plannen. We rekenen bijvoorbeeld allemaal op financiering voor goede zorg en goed onderwijs. Op duidelijkheid over belastingtarieven en op betrouwbare banken en verzekeraars, in Nederland en daarbuiten. En we rekenen allemaal op duidelijkheid over exportregels en wat we wel en niet mee mogen nemen vanuit de vakantiebestemming.

Het ministerie van Financiën luistert naar wat er speelt in de samenleving van vandaag en heeft aandacht voor hoe Nederlanders hun toekomst zien. Met die kennis en inzichten leggen we samen met andere ministeries en binnen ons internationale netwerk de juiste verbindingen en brengen we Nederland verder. We zorgen ervoor dat Nederland en onze economie klaar zijn voor de steeds sneller veranderende wereld van morgen. Op alle fronten. Dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk is daar ook geld voor nodig. Dat geld brengen burgers en bedrijven via belastingen bijeen, en verdeelt de overheid over zaken die we als samenleving belangrijk vinden. Daarvoor moeten er keuzes worden gemaakt en worden ingegrepen als dat nodig is. Om ons land financieel gezond te houden, moet onze economie namelijk in balans blijven en tegelijk ook ruimte krijgen om te groeien.

Samen zorgen we ervoor dat er in Nederland kansen zijn voor welvaart en groei voor iedereen, vandaag, morgen en daarna. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland.

Onze kernwaarden: integer, deskundig, duidelijk, durf en samenwerken zijn leidend voor ons gedrag en geven ons een gezamenlijke taal, waarmee we onderling bespreekbaar maken wat we doen en hoe we dat doen.

Lees meer over het ministerie van Financiën: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/organisatie

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Natasja van de Beek

Thomas Niaounakis

0621000847

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Meeloopstage Begrotingszaken

Ministerie van Financiën
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 27 mei
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stage communicatieteam Wijzer in geldzaken

Ministerie van Financiën
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 27 mei
 • Dienst­verband Meeloopstage

WO-onderzoeksstage maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ministerie van Financiën
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 1 juli
 • Dienst­verband Onderzoeksstage