Stagiair waterkwaliteit en ecologie

Rijkswaterstaat
  • Arnhem  -  route
  • Master/doctoraal, Bachelor - HBO
  • 36 uur
  • €749
  • Natuur / milieu
  • Solliciteer voor 12 november 2024 Nog 8 dagen
  • Meeloopstage
  • 1 feb. 2025 - 1 jul. 2025
Kenmerk: STAGE-ON-24-004, Plaatsingsdatum: 30 oktober 2024

Wij zijn op zoek naar twee of drie stagiairs waterkwaliteit en ecologie om ons team van adviseurs te versterken. Als stagiair werk je samen met een team van vijf adviseurs en een aantal stagiairs aan verschillende projecten gericht op de verbetering van de waterkwaliteit van de Rijn. Door de ervaring van de adviseurs en onderzoekers leer je over verschillende aspecten van waterkwaliteit en ecologie.

Dit ga jij doen:

Het project waar je aan zult werken maakt onderdeel uit van het EU-Deutschland-Nederland project De Rijn Verbindt (Home - De Rijn Verbindt) en richt zich op het vergaren van kennis over plastic in de waterkolom van de Nederlandse Boven-Rijn/Waal, IJssel en de Duitse Niederrhein. Het verklaren van verschillen in de samenstelling en concentratie van het plastic in de waterkolom moet leiden tot meer inzichten over de bronnen van de plasticvervuiling. Maatregelen om de bronnen van de plasticvervuiling aan te pakken en het vergroten van publieksbewustzijn, moeten leiden tot vermindering van de plasticvervuiling in de Rijn.

Als stagiair werk je mee aan boord van het bemonsteringsschip op de Rijn, ook in Duitsland. Van 7 t/m 27 mei ga je mee aan boord van het schip. De bemanning bestaat uit een schipper, twee matrozen en een meetleider. Na één of meerdere dagen zul jij de meetleiding op je nemen. Tijdens deze periode verzamel je cruciale gegevens over plasticvervuiling in rivieren. Jouw taken aan boord omvatten:

  • het bijhouden van een nauwkeurig meetlogboek
  • het scheiden van plastic afval van organische bijvangst, zoals bladafval, takken en kleine fauna
  • zorgdragen voor een correcte opslag en registratie van verzamelde monsters.

Er zal op verschillende locaties en op verschillende dieptes plastic bemonsterd worden, waarbij steeds ook het volume water dat door het net gaat bepaald wordt

Dit ga jij onderzoeken

Als stagiair heb je daarna een belangrijke rol in het tellen en categoriseren van plastic uit de waterkolom volgens de OSPAR rivers methodiek. Ook moet al het verzamelde plastic gescand worden en moet je de vorm en het oppervlakte van het plastic met een programma bepalen. Je verwerkt deze gegevens in een database en onderzoekt deze op kenmerken van het plastic en verschillen tussen locaties. Statistische analyse hoort daarbij. Je schrijft je bevindingen in een rapport en aan het eind van je stage presenteer je de resultaten op een klein symposium.

Het is er ook mogelijk om een afstudeeronderzoek uit te voeren over de samenstelling en eigenschappen van plastic in de waterkolom. Dan leg je ook verbanden met gegevens uit andere jaren en onderzoek je wat de belangrijkste sturende parameters in de ruimtelijke en temporele verdeling van het plastic zijn. Natuurlijk zijn afvoerfluctuatie en de stroming van de rivier daarbij ook van belang. Als je hiervoor kiest kan je stage al eerder beginnen, want de data van 2024 is nog niet vergeleken met die van 2021 t/m 2023. Eerder gemaakte stagerapporten over het onderwerp staan op: Plastics in Rijn en Maas - Waterinfo Extra (rws.nl)

Waarom deze stage bij Rijkswaterstaat?

Praktijkervaring op een uniek EU-project met directe impact: Je werkt mee aan een internationaal project dat zich richt op een actueel milieuprobleem: plasticvervuiling in de Rijn. Dit biedt je de kans om waardevolle kennis en vaardigheden op te doen in een maatschappelijk relevant onderzoeksveld.

Uitdagende verantwoordelijkheid op een schip: Je krijgt de kans om mee te werken aan boord van een bemonsteringsschip en na verloop van tijd zelfs de meetleiding op je te nemen. Deze hands-on ervaring geeft je inzicht in zowel onderzoek als logistiek aan boord.

Is jouw interesse gewekt? Solliciteer direct!

Is deze stage iets voor jou? Solliciteer meteen! Vermeld daarbij ook de periode die je beschikbaar bent. Heb je eerst een vraag? Neem dan contact op met [email protected].

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit 6 landelijke en 7 regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Oost-Nederland (ON)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Oost-Nederland (ON)? Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincies Overijssel en Gelderland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doortrekken van de A15, de verbreding van de A1 Apeldoorn-Azelo en de A50 Eindhoven-Nijmegen, de bereikbaarheid van de groeiregio Zwolle, en het Anders Reizen op de A12. Naast de autosnelwegen kent Oost-Nederland een aantal autowegen (N-wegen), die een eigen complexiteit en omgevingsinteractie kennen.

Oost-Nederland is de rivierendienst van Rijkswaterstaat. Tot het gebied behoren de Rijn, de Waal, de IJssel, de Lek en diverse kanalen. De uitdagingen rondom dit gebied zijn immens en divers: uiterwaardenbeheer, renovatie van sluizen, het nationaal watermanagement, verbeteren van riviernatuur & waterkwaliteit, klimaatadaptatie en de scheepvaartroutes. De Oost-West corridor in onze regio verbindt de randstad met Europa, over weg en water. Het goederenvervoer wordt in deze corridor scherp in de gaten gehouden. Hierbij wordt er samengewerkt met medeoverheden, inwoners en bedrijven in de regio.

In totaal werken ongeveer 300 mensen binnen ON verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering.

Diversiteit

Talent als basis, diversiteit als kracht

Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Stel gerust je vraag

Meer informatie over deze vacature

Solliciteren?

Rijkswaterstaat nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.