Stagiair hydrologie
Rijkswaterstaat
- Standplaats Utrecht
- Uren per week 32 - 40
- Vergoeding €652
- Niveau Master/doctoraal, Bachelor - HBO
- Vakgebied ICT, Techniek / productie
- Reageren voor 30 mei Nog 2 dagen
- Vacaturenummer STAGE-WVL-122
- Plaatsingsdatum 20 mei 2022
- Dienstverband Onderzoeksstage
Functieomschrijving
Het grondwaterteam binnen Rijkswaterstaat is ondergebracht bij de dienst Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) en houdt zich bezig met geohydrologische vraagstukken in relatie tot de Rijkswaterstaat netwerken Hoofdwegennetwerk (HWN), Hoofdvaarwegennetwerk (HVWN) en het Hoofdwatersysteem (HWS). Wij ontwikkelen, beheren en ontsluiten daartoe geohydrologische kennis. Om verschillende onderwerpen verder uit te diepen bieden we je graag een stageplek aan binnen ons team. Je hebt de keuze tussen een tal van onderwerpen, maar je mag zelf ook interessante thema’s aandragen. Als stagiaire sta je daarbij niet alleen aan de lat om een onderzoek uit te voeren, maar gaan we er ook vannuit dat je ons meeneemt in je zoektocht en overwegingen, zodat niet alleen jij maar ook wij er wat van opsteken.
Wat ga je doen
Het doel van jouw onderzoek is het opzetten van een methodiek en creëren van een land dekkend beeld voor de relatie tussen snelwegen en het grondwater in termen van kansen en bedreigingen. Bij bedreigingen kun je denken aan de opstuwing door tunnels en verdiepte liggingen, extra benodigde polderpeilverlagingen enz. Bij kansen kun je denken aan ruimte voor infiltratie van afstromend wegwater, ruimte voorpeilverhoging enz. Voor de studie zal eerst op basis van een literatuuronderzoek uitgezocht moeten worden welke kansen en bedreigingen aan de orde zijn, hoe deze logisch gebundeld kunnen worden en hoe dit in beeld gebracht kan worden. De verwachting is dat dit vooral met behulp van GIS verder uitgewerkt moet worden.
Dit onderzoek kan opgedeeld worden in twee losse onderzoeken:
• Inventarisatie van en onderzoek naar afvoer- en grondwaterstandseffecten van verdiepte liggingen en tunnels in het Hoofdwegennetwerk;
Doel: we hebben in Nederland een flink aantal snelwegen met tunnels en/of verdiepte liggingen. Dit soort snelweggedeelten zijn vaak in beton gelegd, wat niet betekent dat hier geen grondwater doorheen lekt. Dit lekwater wordt doorgaans afgevoerd naar de riolering of het oppervlaktewater. We hebben weinig kijk op de hoeveelheden water die door dit soort constructies verloren gaat, evenmin hebben we zicht op de effecten op de grondwaterstand hierdoor. Als verdiepte liggingen niet in beton gelegd zijn, moet er vaak bemalen worden of in ieder geval een lager peil gehandhaafd worden voor de drooglegging van de weg. Ook van deze effecten hebben we geen landsdekkend beeld;
Methode: voor de studie zijn van een aantal tunnels en verdiepte liggingen, langjarige pompgegevens beschikbaar. Op basis hiervan kunnen mogelijk algemene relaties afgeleid worden voor het lekdebiet. Uiteindelijk zal op basis van dit soort algemene relaties een algemeen land dekkend beeld gecreëerd moeten worden op basis van bij Rijkswaterstaat beschikbare landelijke GIS- en modelgegevens en daarmee uit te voeren GIS-analyses. In eerste instantie richt het onderzoek zich op tunnels en verdiepte liggingen die in beton en/of folie gelegd zijn. Afhankelijk van de voortgang kan het onderzoek uitgebreid worden naar verdiepte liggingen die niet in beton en/of folie gelegd zijn.
• Onderzoek gevoeligheid van het Hoofdwegennet net voor peilopzet;
Doel: in Nederland wordt in toenemende mate het oppervlaktewaterpeil in landelijke gebieden verhoogd om verdroging en maaivelddaling te voorkomen en/of de indringing van zoute kwel tegen te gaan. Het is de vraag waar dit soort peilverhogingen problematisch zijn voor het Hoofdwegennet, dat een zekere ontwateringsdiepte vereist;
Methode: om meer zicht te krijgen op dit probleem willen wij toe werken naar een aantal kaarten waarop te zien is wat het effect van b.v. 10-20-30-40-50 cm peilverhoging op de ontwateringsdiepte van de snelweg is. Dat kan op basis een GIS-analyse met ruimtelijke en landelijke modeldata (LHM) in combinatie met basale hydrologische analytische benaderingen, maar een benadering met landelijke hydrologische modellen is ook een mogelijkheid. Dit is afhankelijk van jouw kennis, niveau en ambitie.
Wil jij een bijdrage leveren aan deze stageopdracht? Solliciteer dan direct.
Functie-eisen
- je volgt een hbo- of wo-opleiding in de richting van Hydrologie, Civiele Techniek of een andere relevante opleiding;
- je beschikt over voldoende GIS-kennis;
- je hebt enige kennis van hydrologische modellen (met name MODFLOW/IMOD).
Arbeidsvoorwaarden
- Dienstverband Onderzoeksstage
- Minimaal aantal uren per week 32
- Maximaal aantal uren per week 40
Overige arbeidsvoorwaarden
Werk je minder dan 40 uur? Dan is je vergoeding naar rato. Naast je stagevergoeding heb je recht op betaalde vakantie-uren.
Indien je geen studentenreisproduct hebt, kom je in aanmerking voor een mobiliteitskaart van Rijkswaterstaat. Let op! Dit geldt alleen indien je geen recht meer hebt op een OV-chipkaart. Indien je wel in het bezit bent van een studentreisproduct, maar extra reiskosten maakt t.b.v. de uitvoer van je stagewerkzaamheden dan kan je deze reiskosten declareren.
Bijzonderheden
- ?je kunt alleen stagelopen bij Rijkswaterstaat als je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling;
- de stage start in september 2022 en duurt tot januari 2023. De duur bepalen we in onderling overleg en zal mede afhankelijk zijn van de eisen die gesteld worden door de onderwijsinstelling;
- dit betreft een onderzoeksstage en een afstudeerstage;
- je standplaats is Utrecht. Bij Rijkswaterstaat werken we volgens de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat we zoveel mogelijk thuis werken en maximaal de helft van de tijd op een Rijkswaterstaat kantoor of locatie als dit meerwaarde voor jou heeft;
- de stage is in eerste instantie voor 32 tot 40 uur per week. Mocht dit niet passen, dan kunnen we uiteraard in overleg bepalen voor hoeveel uur jij stage komt lopen.
Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland.
Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.
Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.
Water, Verkeer en Leefomgeving
Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) is een van de zeven landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Wij zijn binnen de organisatie leidend in het denken over, en voorbereiden op, de grote transitievraagstukken, zoals klimaatadaptatie en circulariteit. Wij voorzien uitdagingen, kansen en mogelijkheden voor een toekomstbestendig Nederland. Dat doen we door de kennis die nodig is om een antwoord op deze vragen te geven, te (laten) ontwikkelen, beheren en te delen.
Dit doen we natuurlijk niet alleen. Wij werken daarin nauw samen met kennisinstituten, decentrale overheden en marktpartijen uit binnen- en buitenland. Vaak gaat het om schaarse, heel specifieke, kennis. Zo werken we bijvoorbeeld aan duurzame en slimme mobiliteit, een aanpak voor zwerfafval en plastic rondom en in onze wegen en wateren, en innovaties als een circulair viaduct. Ook onderhouden we dijken langs Rijkswaterstaat en keringen, en onderzoeken we hoe we in tijden van droogte water beter vast kunnen houden. WVL monitort en analyseert verkeersongevallen en onderzoekt hoe de wegen nog veiliger kunnen maken. Daarbij houden we rekening met de mensen, dieren en natuur in de omgeving.
In totaal werken er ruim 900 mensen binnen WVL, verspreid over vier directies: Bedrijfsvoering, Inkoop en Prestatiemanagement, Bereikbaarheid en Netwerkkwaliteit en Veiligheid en Water en Leefomgeving. We delen onze ervaringen en inzichten, om anderen te voorzien in hun kennisbehoefte van vandaag en morgen. Zo werken we met elkaar aan het Nederland van morgen.
Contactpersonen
Voor meer informatie over deze vacature:
Solliciteren?
Digitaal solliciteren
Rijkswaterstaat nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.
Relevante vacatures
Stagiair mariene beleid
- Standplaats Utrecht
- Uren per week 36-40
- Reageren voor 30 mei
- Dienstverband Onderzoeksstage
Stagiair techniek faalmechanismen
- Standplaats Utrecht
- Uren per week 36-40
- Reageren voor 30 mei
- Dienstverband Onderzoeksstage
Stagiair techniek
- Standplaats Lelystad, Utrecht of Delft
- Uren per week 36-40
- Reageren voor 30 mei
- Dienstverband Afstudeerstage / scriptie