Stagiair geometrie omgevingswet

Rijkswaterstaat
  • Utrecht / Delft  -  route
  • HBO bachelor
  • 24 - 36 uur
  • €749
  • ICT
  • Solliciteer voor 12 november 2024 Nog 1 dag
  • Afstudeerstage / scriptie
  • 1 feb. 2025 - 1 jul. 2025
Kenmerk: STAGE-WVL-24-018, Plaatsingsdatum: 29 oktober 2024

Rijkswaterstaat heeft een leververplichting voor tientallen kaartlagen, beperkingengebieden en geometrische begrenzingen. Het gaat hierbij om een groot aantal kaarten over bijvoorbeeld waterkwaliteitsbeheer, de Noordzee, windmolenparken, rivieren, kanalen en wegen. Bij het opstellen van deze kaarten is uitgegaan van bronnen met daarin objecten zoals wegen, sluizen, bruggen en oppervlaktewater. Waarbij sommige kaarten op basis van criteriabuffers/zones omheen zijn gelegd. Deze zones geven aan dat je hier niet zo maar iets mag gaan doen, zoals graven of bouwen omdat dat nadelig kan zijn voor deze objecten. In de Omgevingswet DSO zijn daaromhieraan juridische regels gekoppeld.


Ook zijn er kaarten waarvoor alleen regels gelden met betrekking tot het gebruik. Bijvoorbeeld bij gebieden in beheer van Rijkswaterstaat en waar niet zomaar alles mag. Niet alle kaarten zijn echter op orde, omdat er informatie in de bronnen ontbreekt. Dit is precies waarmee jij ons gaat helpen. Jij gaat aan de slag met de toepassing van de Omgevingswet binnen Rijkswaterstaat.

Dit ga jij onderzoeken

Om te bepalen waar Rijkswaterstaat moeten beginnen om de bronnen op orde te brengen, hebben we een kaart nodig die ons vertelt waar het echt belangrijk is om meteen actie te ondernemen of waar minder prioriteit ligt bij aanvang en waarom dit is. Daarin neem je bijvoorbeeld je afweging mee vanuit de beschikbare data, zoals of er in een bepaald gebied een vergunningsaanvraag is geweest, of om wat voor gebied het gaat. Neem als voorbeeld de Zuidas, dat is een gebied waar veel vergunningen worden aangevraagd en het belang groot is. Bij het verstrekken van vergunningen kunnen grote belangen meespelen. Niet alleen moet Rijkswaterstaat aan de omgevingswet voldoen maar we willen ook de juiste vergunningen kunnen afgeven zodat we niet negatief in het nieuws komen of betrokken raken bij onnodige juridische procedures.

Jij gaat aan de slag met alle Omgevingswet kaarten en criteriakaarten, zodat je ze op een slimme manier tot een risicokaart kunt samenstellen. Op basis van deze risicokaart kan Rijkswaterstaat bij vergunningaanvragen adequaat handelen. Het kan zijn dat het ene criteria belangrijker is dan het andere. Jij gaat dit onderzoeken. Op basis daarvan kun je weegfactoren eraan meegeven. In dat laatste geval gaat het eindproduct meer op een geoapplicatie met gebruikersinterfaces lijken.

Waarom deze stage bij Rijkswaterstaat?

Het doel van deze onderzoekstage is het realiseren van een risicokaart en/of een beslissingsondersteunende tool/app. Mede op basis van de tool/app of risicokaart kan Rijkswaterstaat bepalen waar, op het areaal van Rijkswaterstaat, het risico voor vergunningverlening volgend uit de Omgevingswet het grootst is. Cruciaal voor Rijkswaterstaat en jij hebt daar impact op!

Jij krijgt de mogelijkheid om je te verdiepen in de kaarten en data van Rijkswaterstaat, in relatie tot de nieuwe Omgevingswet. Door jou is Rijkswaterstaat klaar voor de toekomst, worden bij vergunningsaanvragen de juiste keuzes en afwegingen gemaakt en de criteria op de juiste manier gewogen. Jij krijgt de kans om een kaart of tool op te leveren, die Rijkswaterstaat nog jarenlang kan gebruiken.

Is jouw interesse gewekt? Solliciteer direct!

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit 6 landelijke en 7 regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)? Dit organisatieonderdeel is leidend in het denken over, en voorbereiden op, de grote transitievraagstukken, zoals klimaatadaptatie en circulariteit. WVL voorziet uitdagingen, kansen en mogelijkheden voor een toekomstbestendig Nederland door kennis te (laten) ontwikkelen, te beheren en te delen.

WVL werkt hierin nauw samen met kennisinstituten, decentrale overheden en marktpartijen uit binnen- en buitenland. Vaak gaat het om schaarse, heel specifieke, kennis zoals duurzame en slimme mobiliteit, een aanpak voor zwerfafval rondom en onze wegen en in onze wateren, en innovaties als een circulair viaduct. Ook wordt onderzocht hoe in tijden van droogte, water beter vast kan worden gehouden. Verder monitort en analyseert WVL verkeersongevallen en optimaliseert het de veiligheid op en rond de wegen voor mensen, dieren en natuur.

In totaal werken ruim 900 mensen binnen WVL, verspreid over vier directies: Bedrijfsvoering, Inkoop & Prestatiemanagement, Bereikbaarheid & Netwerkkwaliteit, Veiligheid & Water en Leefomgeving.

Data en Informatiemanagement

De afdeling Data en Informatiemanagement bestaat uit zo’n 45 mensen. Samen richten wij ons op de verbetering van de informatievoorziening (IV) in de verschillende processen van Rijkswaterstaat rondom water, verkeer, scheepvaart, leefomgeving, aanleg en onderhoud. Naast het schrijven en het realiseren van plannen haalt de afdeling ook nieuwe informatiebehoeftes op, regisseert zij monitoringsprogramma’s en (EU-)rapportages voor verschillende Rijkswaterstaat processen.

Daarnaast investeren wij in samenwerkingsverbanden met provincies, gemeenten en andere overheden. We zetten zoveel mogelijk in op strategische allianties met partners in de sector. Rijkswaterstaat transformeert de komende jaren van een vraaggestuurde organisatie naar een proactieve data- en informatiegedreven organisatie. Als afdeling spelen wij een essentiële rol binnen deze transformatie. Wij zorgen ervoor dat collega’s uit de business optimaal gebruik kunnen maken van de data. Onze informatiemanagers, functioneel informatiebeheerders, informatiespecialisten en programmamanagers werken op een hechte manier samen.

Je komt te werken binnen het cluster Leefomgeving in een team, dat verantwoordelijk is voor het leveren van de juiste Rijkswaterstaat geometrie aan de Omgevingswet. Dit doet het team samen met vele organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat.

Talent als basis, diversiteit als kracht

Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Stel gerust je vraag

Meer informatie over deze vacature

Stagebureau

Solliciteren?

Rijkswaterstaat nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.