Stagiair(e) bij de Directie Innovatie, Kennis en Strategie II

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Directie Innovatie, Kennis en Strategie (Directie X)

 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32
 • Vergoeding €521
 • Niveau Universitair Master, WO bachelor
 • Vakgebied Onderzoek / wetenschap, Sociaal / maatschappelijk / welzijn, Techniek / productie, Orde / vrede / veiligheid
 • Reageren voor 7 juli Nog 1 dag
 • Vacaturenummer BDS22/DX/220269
 • Plaatsingsdatum 14 juni 2022
 • Dienst­verband Meeloopstage
 • Periode 22 aug 2022 - 27 feb 2023

Functie­omschrijving

Heb jij affiniteit met het domein van recht, veiligheid en migratie? Kijk jij verder dan vandaag en morgen? Ben je geïnteresseerd in welke kansen en uitdagingen nieuwe technologieën met zich meebrengen voor het veiligheidsdomein? Weet jij welke strategie nodig is voor innovatie binnen de Rijksoverheid? Solliciteer dan op deze stageplek bij de Directie Innovatie, Kennis en Strategie (Directie X) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV)! Door te coördineren, te analyseren, te onderzoeken en samen te werken draag je bij aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van recht en veiligheid. Geïnteresseerd in deze uitdagende stage? Lees dan verder!

Directie Innovatie, Kennis en Strategie (Directie X) is continu in verbinding met andere onderdelen van JenV. Directie X werkt aan complexe veiligheidsopgaven op terreinen van innovatie, strategie, technologie en kennis en heeft eveneens als doel de samenwerking met (internationale) overheidspartners en marktpartijen daarin te versterken.

Tijdens deze stage werk je mee aan twee thema’s. Je houd je bezig met verschillende taken en rollen die je afstemt met je projectteam naar aanleiding van je leerdoelen. Je leert de werking van het ministerie kennen en doet ervaring op in een bestuurlijke omgeving. Deze veelvoud aan onderwerpen maakt je stage dynamisch én uitdagend. Zo wordt er ruimte gegeven voor jouw eigen ontwikkeling, dit kan onder andere door conferenties bij te wonen of gesprekken aan te gaan met interessante partners. Samenwerking met andere JenV-onderdelen, ministeries en externe partners zoals bedrijven en kennisinstellingen is binnen je stage een belangrijk onderdeel. De functie die je als stagiair(e) hebt is heel divers, is niet aan strakke kaders gebonden en bestaat uit verschillende interessante klussen.

Directie X is op zoek naar 1 stagiair(e) voor het onderstaande beschreven takenpakket.

Strategie:
Binnen het thema Strategie ben je voornamelijk betrokken bij de creatie van de nieuwe Strategische Agenda 2023-2030 van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In dit proces help je mee de werking van het strategisch vermogen binnen JenV te bevorderen. Als stagiair(e) schrijf en denk je mee over de creatieve vorm en het proces van de nieuwe Strategische Agenda. Daarnaast bereid je als projectsecretaris JenV-brede overleggen voor, ondersteun je bij de voorbereidingen en maak je verslagen van de bijeenkomsten. Tegelijkertijd kan je als stagiair(e) breder bij projecten binnen het thema Strategie worden ingezet. Denk hierbij aan het Strategisch Omgevingsbeeld, het organiseren van interessante lezingen (SESSIES) en workshops ‘Scenario denken’, meedenken met de Beleidsagenda, of bijdragen aan de verschillende strategische vervolgtrajecten binnen het departement. Binnen Strategie heb je de mogelijkheid in contact met diverse beleidsdirecties van JenV te staan, waardoor je veel ervaring met en kennis van justitie en veiligheids-onderwerpen op kan doen.

Innovatie:
Binnen het thema Innovatie vragen we je om mee te denken en te doen m.b.t. het opzetten, het draaien en evalueren van de dienst “Innovating by Design”. Een dienst waar twee concrete justitie en veiligheidsvraagstukken worden aangenomen, waar we diverse expertises binnen en buiten de toren van JenV verbinden, waar innovatie naar een volgend niveau kan worden gebracht en waar getrokken lessen worden geborgd in een maturiteitsmodel voor innovatie. De stagiair(e) leert agile in sprints mee te werken met het team, verdiept zich in twee JenV uitdagingen en leert op een creatieve wijze en met een design-blik een complexe vraag aan te pakken. Ook zal je als stagiair(e) inhoudelijk betrokken worden bij het mee denken met het programma en de communicatie rondom het grote Rijksbrede congres INNOvember 2022, waar ook de dienst "Innovating by Design" zal worden gepresenteerd.

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Directie Innovatie, Kennis en Strategie (Directie X)

Directie Innovatie, Kennis en Strategie (Directie X) werkt in projectteams en is continu in verbinding met andere onderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Directie X werkt aan complexe veiligheidsopgaven op terreinen van innovatie, strategie, technologie en kennis en heeft eveneens als doel de samenwerking met (internationale) overheidspartners en marktpartijen daarin te versterken.

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Het bestuursdepartement maakt beleid, wetten en regels over de meest uiteenlopende vraagstukken. Bijvoorbeeld over veiligheid op straat, internetfraude, jeugdcriminaliteit, nationale veiligheid en rampenbestrijding. We houden ons bezig met de nationale politie, crisisbeheersing en terrorismebestrijding. De ministers en staatssecretaris worden ondersteund bij hun parlementaire werk. Internationale ontwikkelingen worden gevolgd en beïnvloed. Onze meer dan 2000 medewerkers hebben uiteenlopende opleidingsachtergronden, zijn deskundig en maatschappelijk betrokken. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het Bestuursdepartement van Justitie en Veiligheid zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Willem Buijs (thema strategie)

06-21370526

Brigitte van der Lugt (thema innovatie)

06-11477765

Solliciteren?

Digitaal solliciteren

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Directie Innovatie, Kennis en Strategie (Directie X) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stagiair(e) bij Directie Innovatie, Kennis en Strategie I

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Directie Innovatie, Kennis en Strategie (Directie X)
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32
 • Reageren voor 7 juli
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stagiair(e) anti-corruptie

Ministerie van Justitie en Veiligheid
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 11 juli
 • Dienst­verband Meeloopstage

Meeloopstage aanpak online fraude

Ministerie van Justitie en Veiligheid / Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-36
 • Reageren voor 18 juli
 • Dienst­verband Meeloopstage