Stagiair(e) AFEP datateam

Ministerie van Financiën

 • Stand­plaats Den Haag
 • Werkplekken 3
 • Uren per week 32 - 40
 • Vergoeding €747
 • Niveau Universitair Master
 • Vakgebied Financieel / economisch, ICT, Onderwijs / opleiding
 • Reageren voor 27 maart Nog 3 dagen
 • Vacaturenummer SG 23-14
 • Plaatsingsdatum 7 februari 2023
 • Dienst­verband Meeloopstage
 • Periode 1 mrt 2023 - 1 jun 2023

Functie­omschrijving

"AFEP is een unieke plek: dicht op de politiek, diep in de inhoud en een hecht team." - Menno Schellekens, data scientist bij AFEP.

Kom jij bij de directie Algemene Financiële en Economische Politiek (AFEP) werken in het hart van de Nederlandse financieel-economische besluitvorming en analyse? Tijdens deze stage ondersteun jij de adviseurs van AFEP door middel van jouw analyses en onderzoek en draag jij bij aan de politieke besluitvorming en het oplossen van de belangrijkste problemen van de Nederlandse economie. Ben jij maatschappelijk betrokken, enthousiast en creatief? Wil jij jouw vaardigheden en talenten nog verder ontwikkelen en je oriënteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Jouw stage
De adviseurs van AFEP werken aan de belangrijkste economische en politieke dossiers. Het prijsplafond op de energierekeningen, de verschuivende vermogensverdeling en de omvangrijke opgave van Nederland klimaatneutraal maken; het is slechts een kleine greep uit de actuele onderwerpen die ons bezighouden.

Als stagiair(e) bij deze directie ga jij aan de slag met het uitvoeren van analyses en onderzoek. Samen met andere teamleden en dossierhouders ben je betrokken bij alle stappen van een datasciencetraject: je identificeert een vraag of hypothese, ontsluit de data en komt met je analyse tot nieuwe inzichten. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van grote datasets van het CBS, het RIVM en andere overheidsinstanties. In het verleden hebben stagiair(e)s gewerkt aan uiteenlopende onderwerpen, zoals onderwijsbeleid, klimaatbeleid en coronasteun. Onderzoek van de voorgaande stagiair(e)s is gepubliceerd in vakbladen zoals ESB en gebruikt bij de politieke besluitvorming. Het werk is een mix van langer lopende vraagstukken en urgente berekeningen; uitdagend en leerzaam!

Belangrijk is dat je zowel affiniteit hebt met het omgaan met data en analyses als met maatschappelijke vraagstukken en politiek-bestuurlijke besluitvorming. Tijdens je stage krijg je zowel de kans om je analytische vaardigheden in de praktijk te brengen, als de kans om je bestuurlijke en politieke sensitiviteit te verbeteren.

Naast dat je het leuk vindt om naar creatieve oplossingen te zoeken en denkt in mogelijkheden, vind je het ook leuk om samen te werken en echt onderdeel van een team te worden. Je weet contacten te leggen en samen te werken met anderen om jouw onderzoek zo verder te brengen. Je maakt op een leerzame manier kennis met het werkveld en brengt je studie in de praktijk, om jouw vaardigheden zo nog verder te ontwikkelen.

Ga je dit helemaal alleen doen? Natuurlijk niet! Tijdens jouw stage zal je onderdeel uitmaken van een hecht team, bestaande uit ervaren en gespecialiseerde medewerkers. Het datateam bestaat uit ongeveer vijf vaste en tijdelijke krachten. Je vormt deel van de bredere directie AFEP, waar ongeveer 25 beleidsadviseurs werken. De sfeer is informeel en gedreven. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar ook veel kansen om te leren.

 • Je zit in minimaal het derde jaar van een wo-opleiding met een kwantitatief karakter (bijvoorbeeld econometrie, (beleids)economie of data science) en hebt idealiter al ervaring opgedaan met Python, R, Stata en/of SQL.
 • Je bent in staat om structuur aan te brengen in complexe materie en beschikt over een goed analytisch denkvermogen.
 • Je hebt interesses in politiek-bestuurlijke krachtvelden en wilt graag leren over de verschillende rollen en belangen in de politiek. Interesse in maatschappelijke vraagstukken is dan ook een must.
 • Je spreekt en schrijft goed Nederlands.
 • Je bent minimaal vier dagen per week beschikbaar voor een periode van vier tot zes maanden. Over jouw startdatum kan overlegd worden, deze ligt tussen 1 maart en 1 juni.
 • Dienst­verband Meeloopstage
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 40

We willen dat iedereen zich thuis voelt bij het ministerie van Financiën en zichzelf volledig kan ontwikkelen. Want samen werken aan een financieel gezond Nederland is waar we voor staan. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten, omdat we geloven dat dit onze denkkracht vergroot. Iedereen is welkom ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, arbeidsvermogen, gender of seksuele voorkeur. Met jouw unieke bijdrage spelen we beter in op de behoeften uit onze samenleving.

Draag jij graag bij aan een financieel gezond Nederland? Je bent van harte welkom. Solliciteren kan door je cv en motivatie in te sturen.

Wacht niet met solliciteren tot aan tot de sluitingsdatum. Wij beoordelen tussentijds de kandidaten.
Een businesscase is een vast onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Ministerie van Financiën

Samen werken aan een financieel gezond Nederland
Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. Het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen met verwachtingen, zorgen, vragen, dromen en plannen. We rekenen bijvoorbeeld allemaal op financiering voor goede zorg en goed onderwijs. Op duidelijkheid over belastingtarieven en op betrouwbare banken en verzekeraars, in Nederland en daarbuiten. En we rekenen allemaal op duidelijkheid over exportregels en wat we wel en niet mee mogen nemen vanuit de vakantiebestemming.

Het ministerie van Financiën luistert naar wat er speelt in de samenleving van vandaag en heeft aandacht voor hoe Nederlanders hun toekomst zien. Met die kennis en inzichten leggen we samen met andere ministeries en binnen ons internationale netwerk de juiste verbindingen en brengen we Nederland verder. We zorgen ervoor dat Nederland en onze economie klaar zijn voor de steeds sneller veranderende wereld van morgen. Op alle fronten. Dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk is daar ook geld voor nodig. Dat geld brengen burgers en bedrijven via belastingen bijeen, en verdeelt de overheid over zaken die we als samenleving belangrijk vinden. Daarvoor moeten er keuzes worden gemaakt en worden ingegrepen als dat nodig is. Om ons land financieel gezond te houden, moet onze economie namelijk in balans blijven en tegelijk ook ruimte krijgen om te groeien.

Samen zorgen we ervoor dat er in Nederland kansen zijn voor welvaart en groei voor iedereen, vandaag, morgen en daarna. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland.

Onze kernwaarden: integer, deskundig, duidelijk, durf en samenwerken zijn leidend voor ons gedrag en geven ons een gezamenlijke taal, waarmee we onderling bespreekbaar maken wat we doen en hoe we dat doen.

Lees meer over het ministerie van Financiën: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/organisatie

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Menno Schellekens

Beren Schrijver

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Fiscaal stagiair(e) Arbeid & Vermogen

Ministerie van Financiën
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32
 • Reageren voor 3 april
 • Dienst­verband Meeloopstage

Wo-stage fiscaal recht of fiscale economie bij Grote Ondernemingen (2023)

Belastingdienst
 • Stand­plaats Landelijk
 • Uren per week 24-40
 • Reageren voor 25 november
 • Dienst­verband Meeloopstage

Hbo-meewerkstage rechten MKB (najaar 2023)

Belastingdienst
 • Stand­plaats Noord-Brabant
 • Uren per week 24-40
 • Reageren voor 23 mei
 • Dienst­verband Meeloopstage