Stagiair Directie Juridische zaken

Ministerie van Financiën, directie Juridische Zaken

 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 24 - 40
 • Vergoeding €652
 • Niveau HBO bachelor, WO bachelor
 • Vakgebied Juridisch
 • Reageren voor 31 december
 • Vacaturenummer SG 22-125
 • Plaatsingsdatum 21 september 2022
 • Dienst­verband Meeloopstage
 • Periode 1 feb 2023 - 1 aug 2023

Functie­omschrijving

Wil jij tijdens je meeloop- of afstudeerstage aan de slag met actuele onderwerpen in een dynamische en enthousiaste directie? Dat kan als stagiair bij de directie Juridische Zaken (DJZ) van het ministerie van Financiën in Den Haag. Voor jou als stagiair is DJZ een uitstekende plek om je juridische kennis te vergroten en kennis te maken met werken als jurist in een politiek-bestuurlijke omgeving, door zoveel mogelijk als volwaardig medewerker mee te draaien in dossiers.

Je werkt bijvoorbeeld mee aan juridisch advies voor andere directies en de ambtelijke top. Van ons kun je verwachten dat we je goed begeleiden en meenemen in zowel de juridische inhoud als het politiek-bestuurlijke proces. Bij de directie werken ongeveer zestig juristen aan uiteenlopende dossiers op meerdere rechtsgebieden. Er wordt geadviseerd over complexe en actuele dossiers. Zo denken we mee over het herstel van de toeslagenaffaire, de aandeelhoudersrol van de staat (bijvoorbeeld bij KLM), het klimaatbeleid en de fiscale discussies over box 3. Op deze en vele andere dossiers geven we intern advies en juridische analyses, zijn we betrokken bij juridische procedures en ondersteunen we beleidsdirecties bij Kamervragen en -debatten.

DJZ fungeert als vraagbaak van het ministerie voor alle juridische aangelegenheden. Bij DJZ adviseren we over een breed scala van rechtsgebieden zoals staatsrecht, ondernemingsrecht, privacy, staatssteun, Europees recht, klimaat, intellectueel eigendomsrecht, algemeen bestuursrecht en de Wet open overheid. Als stagiair kun je meewerken op (een van deze) actuele dossiers op deze onderwerpen, maar er is ook ruimte om eigen onderzoek te doen. Afhankelijk van jouw kennis en affiniteiten, en onze bezetting op de verschillende dossiers, onderzoeken we samen hoe we de stage het beste kunnen vormgeven.

Afhankelijk van je kennis word je ingedeeld op een van onze afdelingen: Publiekrecht, Privaatrecht of Openbaarheid van bestuur. Je draait daar mee als volwaardig lid van het team en neemt deel aan de afdelingsoverleggen en -activiteiten. Je krijgt je eigen werkzaamheden en verantwoordelijkheden waarin een van de juristen je natuurlijk ondersteunt. We bieden je ook ruimte om je (afstudeer)onderzoek te doen en brengen je daarvoor met de juiste mensen in contact.

Heb jij al ideeën hoe je je stage wil inrichten? Laat het ons dan vast weten in je motivatiebrief!

Ministerie van Financiën, directie Juridische Zaken

Samenwerken aan een financieel gezond Nederland

Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. Het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen met verwachtingen, zorgen, vragen, dromen en plannen. We rekenen bijvoorbeeld allemaal op financiering voor goede zorg en goed onderwijs. Op duidelijkheid over belastingtarieven en op betrouwbare banken en verzekeraars, in Nederland en daarbuiten. En we rekenen allemaal op duidelijkheid over exportregels en wat we wel en niet mee mogen nemen vanuit de vakantiebestemming.

Het ministerie van Financiën luistert naar wat er speelt in de samenleving van vandaag en heeft aandacht voor hoe Nederlanders hun toekomst zien. Met die kennis en inzichten leggen we samen met andere ministeries en binnen ons internationale netwerk de juiste verbindingen en brengen we Nederland verder. We zorgen ervoor dat Nederland en onze economie klaar zijn voor de steeds sneller veranderende wereld van morgen. Op alle fronten. Dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk is daar ook geld voor nodig. Dat geld brengen burgers en bedrijven via belastingen bijeen, en verdeelt de overheid over zaken die we als samenleving belangrijk vinden. Daarvoor moeten er keuzes worden gemaakt en worden ingegrepen als dat nodig is. Om ons land financieel gezond te houden, moet onze economie namelijk in balans blijven en tegelijk ook ruimte krijgen om te groeien.

Samen zorgen we ervoor dat er in Nederland kansen zijn voor welvaart en groei voor iedereen, vandaag, morgen en daarna. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland.

Onze kernwaarden integer, deskundig, duidelijk, durf en samenwerken zijn leidend voor ons gedrag en geven ons een gezamenlijke taal, waarmee we onderling bespreekbaar maken wat we doen en hoe we dat doen.

Lees meer over het ministerie van Financiën op https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/organisatie.

Directie Juridische Zaken
De directie Juridische Zaken (DJZ) is als centrale juridische directie de huisjurist van het ministerie van Financiën, een ministerie waar de wetgevingstaak grotendeels ligt bij de verantwoordelijke beleidsdirecties. De directie bestaat uit afdeling Privaatrecht, een afdeling Publiekrecht en een afdeling Openbaarheid van Bestuur. Daarnaast is er een onderdeel Kwaliteitsborging. Van de juristen van DJZ wordt verwacht dat zij op hoog niveau juridisch advies leveren aan de verschillende onderdelen van het ministerie. Wij zijn een enthousiaste en dynamische directie waarin juristen met verschillende expertises nauw met elkaar samenwerken. Bij DJZ vind je een uitdagende functie waarin je het ministerie goed leert kennen. In de politiek-bestuurlijke omgeving van het ministerie werken we aan praktische juridische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stage bezwaar en beroep bij de juridische directie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 32-40
 • Reageren voor 1 januari
 • Dienst­verband Meeloopstage

Hbo-afstudeerstage accountancy MKB (voorjaar 2023)

Belastingdienst
 • Stand­plaats Diverse locaties
 • Uren per week 24-40
 • Reageren voor 10 november
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie

Wo-stage accountancy bij grote ondernemingen (2022)

Belastingdienst
 • Stand­plaats Diverse locaties
 • Uren per week 24-40
 • Reageren voor 23 november
 • Dienst­verband Meeloopstage