• Stand­plaats Utrecht
 • Uren per week 24 - 36
 • Vergoeding €635
 • Niveau Master/doctoraal, Bachelor - HBO
 • Vakgebied Techniek / productie, Agrarisch, Natuur / milieu
 • Reageren voor 8 december Nog 1 dag
 • Vacaturenummer STAGE-GPO-051
 • Plaatsingsdatum 23 november 2021
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie

Functie­omschrijving

Verduurzamen van het Nederlandse wegennet is een must. Maar hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door je onderhoud zo optimaal mogelijk te maken. En daar heb je kennis voor nodig. Om precies te kunnen voorspellen wanneer een weg vervangen moet worden, zodat je deze niet onnodig vroeg vervangt. Kennis om asfalt te kunnen recyclen zonder aan kwaliteit in te boeten. Kennis om wegen te bouwen die langer meegaan, zodat je ze minder vaak hoeft te vervangen.
Kortom: we moeten dus meer leren over onze wegen! En daar ga jij bij helpen in dit dataproject.

De belangrijkste reden dat snelwegen in Nederland moeten worden vervangen, is vanwege rafeling, het verlies van steentjes uit het wegdek. Binnen en buiten Rijkswaterstaat wordt hard gewerkt om te begrijpen wat dit steenverlies veroorzaakt. Een manier om steenverlies te meten is de Rotating Surface Abrasion Test (RSAT), een machine die in 24 uur ongeveer 8 jaar aan wrijving van verkeer simuleert. Deze methode wordt gebruikt om nieuwe (asfalt)producten in een laboratoriumomgeving te kunnen testen.

Maar hoeveel zeggen de RSAT-uitkomsten nou écht over wat er buiten gebeurt? Kun je een verband vinden tussen RSAT resultaten uit het lab en de schade die in de praktijk optreedt? En is dat verschillend voor verschillende soorten deklagen?

Jij zult onderzoeken in welke mate de RSAT resultaten uit het laboratorium corresponderen met steenverlies op de weg. Er is een dataset aanwezig van RSAT uitkomsten van verschillende onderzoeken van o.a. TNO. Daarnaast is er een dataset die de prestatie van wegdekken over de jaren beschrijft. Deze data moet aan elkaar gekoppeld worden via locatiedata. Het zal soms behoorlijk puzzelen zijn, en dataprocessing is een belangrijk onderdeel van je onderzoek. Daarna ga je je data met beschrijvende statistiek en toetsen te lijf, om antwoorden te vinden op je vragen.

Het is echt een verkennend onderzoek, met als bedoeling verschillende databronnen te verbinden en zo tot nieuwe inzichten te komen. Dat is superspannend en geeft jou als stagiair een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen in het asfaltonderzoek. Zo krijg jij ook een kijkje in hoe Rijkswaterstaat zijn wegen beheert. Tevens zal je veel leren over data, dataverwerking, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van statistiek.

De conclusies van je onderzoek helpen om Rijkswaterstaat inzicht te geven onder welke condities de inzet van de RSAT test zinvol is voor het voorspellen van (rest) levensduur. Op deze manier kun jij dus een bijdragen leveren aan het verkleinen van de ecologische footprint van het Nederlandse wegennet.

Heb jij interesse in deze stageopdracht? Solliciteer dan op deze vacature!

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.

Grote Projecten en Onderhoud
Grote Projecten en Onderhoud is een van de zeven landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Als je werkt bij GPO, dan geef je middels beeldbepalende projecten de Nederlandse infrastructuur vorm. Wij zijn verantwoordelijk voor aanleg- en onderhoudsprojecten en complexe vervanging- en renovatieopgaven, vaak met een omvangrijke industriële automatiseringscomponent. Voorbeelden van projecten waar wij aan werken zijn: de versterking van de Afsluitdijk en de duurzame Zeesluis IJmuiden, de renovatie van de 1ste Heinenoordtunnel en het windpark op de Maasvlakte in Rotterdam. In al onze projecten staan duurzaamheid, innovatie, informatie en de balans tussen mens, economie en natuur voorop.

Onze missie van 2030 is om Rijkswaterstaat, en al haar infrastructurele projecten, energieneutraal te laten functioneren. Samen met onze partners, zoals gemeenten, provincies, waterschappen en marktpartijen, streven we zo naar projecten met maatschappelijke meerwaarde. In totaal werken er ruim 800 mensen binnen GPO, verspreid over vier directies: Inkoop- en Contractmanagement, Productie en Projectmanagement, Techniek en Technisch Management en Bedrijfsvoering en Projectbeheersing.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Het Stagebureau

Solliciteren?

Digitaal solliciteren

Rijkswaterstaat nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stagiair agile & communicatie

Rijkswaterstaat
 • Stand­plaats Rotterdam, zie bijzonderheden
 • Uren per week 36
 • Reageren voor 8 december
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stagiair projectmedewerker

Rijkswaterstaat
 • Stand­plaats Utrecht
 • Uren per week 32-36
 • Reageren voor 22 december
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stagiair vervanging en renovatie

Rijkswaterstaat
 • Stand­plaats Den Bosch
 • Uren per week 36
 • Reageren voor 16 december
 • Dienst­verband Onderzoeksstage