Stagiair bij het beleidscluster van de Nederlandse Ambassade te Muscat

 • Muscat
 • Universitair Master, Master/doctoraal
 • 40 uur
 • €749
 • Internationaal
 • Solliciteer voor 21 juni 2024 Nog 6 dagen
 • Meeloopstage
 • 1 sep. 2024 - 28 feb. 2025
Kenmerk: 1864, Plaatsingsdatum: 5 juni 2024

Wil jij ervaring uit de eerste hand opdoen op het gebied van (economische) diplomatie en internationale betrekkingen? Het beleidscluster van de Nederlandse Ambassade in Muscat, Oman is op zoek naar één (1) stagiair(e) voor de periode van zes maanden van 1 september 2024 tot 28 februari 2025.

Als stagiair bij het beleidscluster ben je actief betrokken bij de activiteiten van het beleidscluster. Je werkt nauw samen met het economisch team op de thema's klimaatverandering; energietransitie, water en logistiek. Praktisch-georiënteerd en met aanleg voor evenementenorganisatie, werk je ook nauw samen met het operations cluster van de ambassade.

Je loopt mee in een dynamische en interculturele omgeving en krijgt de kans om in contact te komen met bedrijven, organisaties en overheidsinstanties. Op deze manier kom je meer te weten over de politieke en economische ontwikkelingen in Oman en de bredere regio.

Deze vacature biedt een unieke kans om meer te weten te komen over Oman. De stage kan een eerste stap zijn naar een carrière in de diplomatie en/of bij de Rijksoverheid.

Tijdens de stageperiode zul je:

 • Bijdragen aan het werk van het beleidscluster en in het bijzonder de economische afdeling van de ambassade;
 • Het bijstaan van diplomaten in hun representatieve activiteiten;
 • Actief meedraaien bij het plannen en uitvoeren van evenementen van de ambassade;
 • Assisteren bij het plannen en uitvoeren van officiële werkbezoeken van ministers en delegaties;
 • Meehelpen bij de voorbereidingen voor evenementen tijdens de viering van 400 jaar maritieme relaties tussen Nederland en Oman in 2025.

Tijdens de stage doe je ervaring op over werkzaamheden van een ambassade. Ons werk draagt bij aan de bilaterale economische relatie tussen Nederland en Oman. Rekening houdend met je eigen interesse en leerdoelen worden je exacte rol en verantwoordelijkheden in overleg tussen jou en de ambassade bepaald (zie ook de leeropdracht).

De post Muscat is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 1 september 2024 t/m 28 februari 2025 (minimaal zes weken/maximaal zes maanden).

De stagiair zal meelopen en begeleid worden door het beleidscluster en nauw samenwerken met de afdeling Operations. Overzicht van taken;

 • Meedenken over het organiseren van evenementen samen met het beleids- en operations cluster (denk aan handelsmissies tijdens beurzen en conferenties en de viering van 400 jaar maritieme relaties in 2025);
 • Ondersteunen van het economische team bij hun werkzaamheden, zoals het meeschrijven aan rapportages over economische ontwikkelingen, het helpen voorbereiden van gesprekken, assisteren bij het beantwoorden van handelsverzoeken en het bijwonen van ontmoetingen van collega’s met ondernemers, officiële counterparts en anderen in Oman;
 • Je creativiteit gebruiken om de publieksdiplomatie en communicatie op sociale media van de ambassade te ondersteunen;

Het verzamelen van input voor rapportages over politieke, maatschappelijke en sociaaleconomische ontwikkelingen in of relevant voor Oman en de regio door middel van het volgen van relevante artikelen in (Engelstalige) lokale en internationale media en bijwonen van voor de ambassade relevante bijeenkomsten.

Functie-eisen

 • Nederlandse nationaliteit;
 • Gedurende je stage ben je ingeschreven aan een door Nederland erkende onderwijsinstelling;
 • Goed gemotiveerde student die een relevante HBO of universitaire studie volgt;
 • Vloeiend in zowel Engels als Nederlands (in woord en geschrift). Kennis van de Arabische taal is een pré;
 • Aantoonbare interesse in het Midden-Oosten;
 • In staat om te anticiperen op huidige en toekomstige ontwikkelingen om zo een waardevolle bijdrage te leveren aan de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Oman;
 • Ervaring met het organiseren van evenementen;
 • Kernkwaliteiten: cultuursensitief en communicatief, neemt initiatief, kan goed samenwerken in een divers team, creatief met een ondernemende en resultaatgerichte instelling.

Bijzonderheden

 • Wij vragen je te solliciteren via de button ‘Solliciteren’.
 • De selectieprocedure omvat de briefselectie en een selectiegesprek. De selectiegesprekken vinden plaats in de laatste week van juni en/of eerste week van juli 2024.

Wat bieden wij
De ambassade biedt een stimulerende werkomgeving waar je werkt in een team met betrokken collega's en een verscheidenheid aan werkzaamheden. De stagiair is betrokken bij de diverse werkzaamheden van beide clusters. Er is ruimte voor eigen initiatief en het bijwonen van relevante lezingen, seminars en evenementen die plaatsvinden in de stad Muscat.
De stage biedt de mogelijkheid om een uitstekend inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van een van de ambassades van het Koninkrijk in het Midden-Oosten.
Aan het einde van een succesvol afgeronde stageperiode ontvangt de stagiair een door de ambassadeur ondertekende referentiebrief.

Leeropdracht

Tijdens de stageperiode werk je aan een leeropdracht. De exacte inhoud van de opdracht bepalen we samen met jou.
Afhankelijk van je persoonlijke interesse en aansluiting bij je studieachtergrond, zijn mogelijke onderdelen van de leeropdracht onder andere:

 • Handelsbevordering; handelsaanvragen, analyseren en vaststellen van investerings- en handelspatronen in Oman
 • Water;
 • Hernieuwbare energie;
 • Duurzame logistiek en mobiliteit;
 • Landbouw;
 • Sociale zaken, waaronder arbeidsvoorwaarden.

  Voorwaarden en vergoedingen
  Algemene voorwaarden en vergoedingen kan je vinden op deze site.

  DIVERSITEIT en INCLUSIE
  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, functiebeperking, kennis en competenties.

Meer over jouw toekomstige afdeling

De ambassade in Muscat heeft 15 werknemers, waaronder 3 diplomaten met ambassadeur Stella Kloth aan het hoofd van de missie. Een mix van nationaliteiten onder de 12 lokale staf medewerkers. De ambassade bestaat uit een operations cluster en een policy cluster. Het operations cluster is verantwoordelijk voor consulaire zaken (waaronder Nederlandse paspoorten en Schengen visa), financiële en algemene zaken (waaronder vastgoedbeheer). Het beleidscluster houdt zich bezig met de handels- en economische betrekkingen tussen Nederland en Oman, met name in het kader van de gezamenlijke uitdaging van klimaatverandering en daarom op het gebied van duurzame energie (met name waterstof), water en waterbeheer, duurzame logistiek en groene mobiliteit. Op politiek gebied streeft de ambassade naar samenwerking met Oman om bij te dragen aan stabiliteit, veiligheid en rechtsorde in Oman en de regio.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld.

Diversiteit en Inclusie

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, gender(identiteit), cultuur, religie, achtergrond, geaardheid, (arbeids)beperking, kennis en competenties.

Meer over jouw toekomstige afdeling

De ambassade in Muscat heeft 15 werknemers, waaronder 3 diplomaten met ambassadeur Stella Kloth aan het hoofd van de missie. Een mix van nationaliteiten onder de 12 lokale staf medewerkers. De ambassade bestaat uit een operations cluster en een policy cluster. Het operations cluster is verantwoordelijk voor consulaire zaken (waaronder Nederlandse paspoorten en Schengen visa), financiële en algemene zaken (waaronder vastgoedbeheer). Het beleidscluster houdt zich bezig met de handels- en economische betrekkingen tussen Nederland en Oman, met name in het kader van de gezamenlijke uitdaging van klimaatverandering en daarom op het gebied van duurzame energie (met name waterstof), water en waterbeheer, duurzame logistiek en groene mobiliteit. Op politiek gebied streeft de ambassade naar samenwerking met Oman om bij te dragen aan stabiliteit, veiligheid en rechtsorde in Oman en de regio.

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Solliciteren?

Ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stage bij de Nederlandse Ambassade te New Delhi

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats New Delhi
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 24 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stage bij Agri-Economisch team bij de Nederlandse Ambassade te Caïro

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Kairo
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 16 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stage bij de Nederlandse Ambassade te Bangkok

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Bangkok
 • Uren per week 36
 • Reageren voor 21 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage