Stage: Toekomst van afvalverbranding in een circulaire economie

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Den Haag  -  route
  • Master/doctoraal, Bachelor - HBO
  • 32 - 40 uur
  • €749
  • Techniek / productie, Natuur / milieu
  • Solliciteer voor 19 september 2024 Nog 10 dagen
  • Meeloopstage
  • 11 nov. 2024 - 27 jun. 2025
Kenmerk: Stage DGMI - 24, Plaatsingsdatum: 4 september 2024

Wil jij meewerken aan een duurzamer en Nederland en een circulaire economie? Hou jij ervan om je te verdiepen in ons afvalbeheer, met een focus op afvalverbranding, en om in een leuk team samen te werken? Dan is deze stage vast iets voor jou.

Onderwerpen waar we aan werken:
In ons team denken wij na over de toekomst van het afvalbeheer in Nederland. We proberen antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Hoe kunnen we afvalverbranding minimaliseren en zo milieuvriendelijk mogelijk maken?
  • Hoe sluiten we afvalverwerking aan op een circulaire economie?
  • Wat voor rol gaan nieuwe vormen van thermisch afval verwerken, zoals vergassing of pyrolyse, spelen?
  • Hoe ziet de samenstelling van ons afval er eigenlijk uit in de toekomst?

Waar jij aan kunt meehelpen:
Als stagiair afvalstoffenbeheer in een circulaire economie zul je ons meehelpen met het opstellen van een toekomstvisie voor thermische afvalverwerking richting 2050. Ook zul je helpen om onderzoek uit te zetten naar de kwaliteit van afvalverbranding in Nederland. De bodemassen die het resultaat zijn van het verbrandingsproces voldoen namelijk niet altijd aan de eisen die gesteld worden om deze vrij te mogen toepassen.

Er is ruimte om andere werkzaamheden binnen het team op te pakken. Er is altijd genoeg werk te doen, dus initiatief hierin wordt gewaardeerd. Natuurlijk nemen wij ook de tijd om je te begeleiden. Zo bepalen we samen een aanpak die bij jou past en nemen we je mee in onze werkzaamheden.

Circulaire economie is een thema dat veel politieke aandacht heeft. Daardoor ervaar je bij ons ook hoe het is om in een politiek-bestuurlijke organisatie te werken. Een onderdeel van ons werk is dan ook het adviseren van de staatssecretaris, de directeur-generaal of de directeur. Je helpt daaraan mee, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van werkbezoeken, gespreksnotities en debatten in de Tweede Kamer.

Op deze manier krijg je een uitgebreide kijk in het reilen en zeilen bij een dynamische directie binnen het Ministerie van IenW.

Wie wij zoeken:
Wij zoeken een enthousiaste student die het leuk vindt om zich in dit inhoudelijk veelzijdige dossier te verdiepen. Een achtergrond in techniek of natuur en milieu zijn een pré, maar geen vereiste. Je duikt graag in de stof en vindt het niet eng om van gebaande paden te wijken. Je bent beschikbaar voor een periode van minimaal 4 maanden.

Inhoudelijke achtergrond dossier:
Van al het in Nederland geproduceerde afval (zo’n 60 miljoen ton per jaar) wordt ongeveer 12% verbrand. Afvalverbranding vindt in Nederland alleen plaats in een daarvoor vergunde afvalverbrandingsinstallatie (AVI). Hierbij wordt ook energie opgewekt in de vorm van elektriciteit of warmte. Het verbranden van afval is een essentieel onderdeel van ons afvalbeheer en biedt grote voordelen ten opzichte van het storten van afval.

Toch gaat afvalverbranding ook gepaard met nadelen. Het verbranden van afval vernietigt nog veel recyclebare materialen, waaronder kritische grondstoffen. Ook gaat het verbranden van afval gepaard met de uitstoot van schadelijke stoffen naar lucht, water en bodem. In de transitie naar een circulaire en klimaatneutrale economie willen we daarom zoveel als mogelijk weg bewegen van deze vorm van afvalverwerking richting meer recycling.
Ook zijn er inmiddels nieuwe vormen van thermisch afval verwerken in opkomst (dus technieken waarbij op hoge temperaturen afval vernietigd wordt, of wordt omgezet in een nieuw product). Zoals het vergassen van afval. Deze technieken kunnen een aanvulling zijn op het afvalbeheer in de toekomst.

Kortom:

  • Je houdt je bezig met het onderwerp thermisch afval verwerken in een circulaire economie.
  • Je draagt bij aan het opzetten van onderzoek en het opstellen van een toekomstvisie voor thermische afvalverwerking.
  • Je helpt met het voorbereiden van werkbezoeken van de bewindspersoon of dienstleiding.
  • We bepalen samen welke taken je oppakt, om zo goed mogelijk aan te sluiten op de leerdoelen die je hebt opgesteld voor deze stage.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zet in op een veilig, bereikbaar en leefbaar Nederland. Daarom werkt het ministerie aan krachtige verbindingen over de weg, spoor, het water en door de lucht. En IenW beschermt tegen wateroverlast, zorgt voor de kwaliteit van lucht, water en bodem, en werkt aan het realiseren van een circulaire economie. Lees hier meer.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bouwt aan een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen. Een organisatie waarin mensen zich betrokken en gewaardeerd voelen; niet ondanks, maar dankzij verschillen. Een organisatie waarin we samen werken aan een mooier Nederland. Daarom nodigen we iedereen (m/v/x) die aan het profiel van deze vacature voldoet, of gaat voldoen, uit om te solliciteren.

Directie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie
Binnen de directie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie (DLCE) werken we aan: circulaire economie, maatschappelijk verantwoord inkopen, verpakkingenbeleid en zwerfafval. Maar ook aan milieubeleid voor de landbouw, luchtkwaliteit en het tegengaan van geluidshinder.

Je komt te werken in het team ‘kaders afvalstoffenbeheer in een circulaire economie’. Met jou erbij werken daar 15 medewerkers: één manager, één coördinator, twee coördinerende beleidsmedewerkers, acht beleidsmedewerkers en een stagiair.

Stel gerust je vraag

Meer informatie over deze vacature

Hester van Willigenburg 06-31241110

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.