Stage bij de Nederlandse ambassade te Maputo

Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • Stand­plaats Maputo
 • Uren per week 40
 • Vergoeding €652
 • Niveau Universitair Master, Master/doctoraal
 • Vakgebied Agrarisch, Internationaal
 • Reageren voor 31 mei Nog 3 dagen
 • Vacaturenummer 378
 • Plaatsingsdatum 14 mei 2022
 • Dienst­verband Meeloopstage
 • Periode 1 sep 2022 - 1 mrt 2023

Functie­omschrijving

De post/directie Maputo – sector voedselzekerheid en sector gender & jeugd - is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 1-9-2022 t/m 1-3-2023 (minimaal zes weken/maximaal zes maanden).

De Nederlandse ambassade in Maputo is op zoek naar een enthousiaste stagiair(e) voor de periode september 2022 t/m februari 2023. Ben jij geïnteresseerd in het snijvlak van voedselzekerheid (food and nutrition security = FNS), klimaat, biodiversiteit, gender en jeugd en heb je belangstelling/affiniteit met sub-Sahara Afrika? Dan hebben wij een mooie stageplek in de aanbieding. Als stagiair(e) word je betrokken bij diverse werkzaamheden waardoor je inzicht krijgt in het werk van een beleidsmedewerker op de ambassade.

Naast de hierboven genoemde thematische gebieden heeft de Nederlandse ambassade een stevig samenwerkingsprogramma in andere sectoren als (i) water, (ii) seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. Als stagiair(e) ben je onderdeel van het voedselzekerheid en klimaatteam, maar werk je ook nauw samen met de Gender Expert. In dezelfde periode zal ook een andere stagiair werkzaam zijn op de ambassade die zal werken in het water- en politiek/economische team. Zo nu en dan zal je ook gevraagd worden om het Hoofd Ontwikkelingssamenwerking te ondersteunen.

Dit ga je bij ons doen en leren:

 • Je ondersteunt van het ambassadeteam bij het ontwikkelen en uitvoeren van haar agenda en de ambities op gebied van voedselzekerheid, klimaatdiplomatie, gender (binnen voedselzekerheid) en jeugd.
 • Je draagt bij aan het formuleren, monitoren en beoordelen van ontwikkelingsprojecten in Mozambique binnen de sector voedselzekerheid, inclusief het bezoeken van projecten.
 • Je neemt deel aan vergaderingen, briefings, lezingen of workshops van partners en je schrijft van rapportages daarover.
 • Je volgt en analyseert relevante ontwikkelingen op gebied van voedselzekerheid, klimaat en biodiversiteit.
 • Je ondersteunt van de implementatie van lokale private sector activiteiten, met name in de agribusiness (gerelateerd aan bijvoorbeeld zaden, irritatie, technologie, etc.).
 • Je draagt bij aan de ontwikkeling van een nieuwe communicatiestrategie als onderdeel van de nieuwe Meerjarenlandenstrategie (2023-2026).
 • Je ondersteunt uitvoeringspartners in het ontwikkelen van hun communicatiestrategie met focus op verschillende sociale media kanalen.
 • Je onderzoekt gender en jeugd mainstreaming binnen het huidige portfolio van de ambassade en schrijft hier een rapport over.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, kennis en competenties.


Diversiteit en inclusie


Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, functiebeperking, kennis en competenties.

Meer over jouw toekomstige afdeling

Mozambique heeft een jonge bevolking en is een land met enorm veel potentieel in meerdere sectoren. Landbouw speelt een cruciale rol in de Mozambikaanse samenleving. Ongeveer 70% van de bevolking woont op het platteland en meer dan 80% van hen werkt in de landbouw. De landbouw draagt bij aan een kwart van het totale BBP. Kleine boeren zijn goed voor 95% van de landbouwproductie, maar hun (landbouw)productiviteit is erg laag. Het percentage vrouwen in de landbouwsector is relatief hoog. 82% van de vrouwen in de beroepsbevolking van Mozambique werkt in de landbouwsector, vergeleken met 61% van de mannen.

De meeste kleine boeren hebben geen landrechten. Zonder wettelijk grondbezit is het moeilijk toegang te krijgen tot ondersteunende diensten of langetermijninvesteringen te doen. Gezien de lage landbouwproductiviteit is het niet verwonderlijk dat veel Mozambikanen geen toegang hebben tot voldoende of voldoende voedzaam voedsel. Zoals gezegd is chronische ondervoeding een ernstig probleem in Mozambique. De ondervoedingscijfers zijn hoger in de landelijke gebieden dan in de stedelijke gebieden.

Mozambique is één van de meest kwetsbare en minst goed voorbereide landen ter wereld als het gaat om klimaatverandering. Het is één van de Afrikaanse landen die het meest worden blootgesteld aan weergerelateerde problemen. Omdat Mozambique zich geografisch stroomafwaarts bevindt, met negen grensoverschrijdende stroomgebieden, een lange kustlijn en een gebrek aan geschikte waterinfrastructuur, is een groot deel van Mozambique vatbaar voor overstromingen. Ook droogtes komen regelmatig voor. Het ligt in de lijn der verwachting dat klimaatverandering zal leiden tot meer regenval wat overstromingen en droogtes zal verergeren. Klimaatverandering heeft ook ernstige gevolgen voor de landbouwproductiviteit, aangezien deze bijna volledig door regen wordt gevoed. Kleine boeren zijn sterk afhankelijk van hun gewassen voor inkomen en voedselzekerheid en hebben vaak geen toegang tot irrigatiesystemen.

Mozambique is een land met een rijke biodiversiteit en is zeer toegewijd aan het behoud daarvan. Zozeer zelfs dat 26% van het grondgebied beschermd gebied is. Als land dat sterk afhankelijk is van natuurlijke hulpbronnen voor de economische ontwikkeling en zeer kwetsbaar is voor de nadelige gevolgen van klimaatverandering, zoals cyclonen, overstromingen en droogtes, is het belangrijk om het verlies aan biodiversiteit te verminderen en klimaatbestendigheid te vergroten, te versterken en aan te vullen.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Solliciteren?

Digitaal solliciteren

Ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stage bij de Nederlandse ambassade te Maputo

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Maputo
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 31 mei
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stage bij de Nederlandse ambassade te Kampala

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Kampala
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 4 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stage bij de Nederlandse ambassade te Rabat

 • Stand­plaats Rabat
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 31 mei
 • Dienst­verband Meeloopstage