Stage bij de Directie Veiligheidsbeleid
Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Standplaats Den Haag
- Uren per week 40
- Vergoeding €652
- Niveau Universitair Master, Master/doctoraal
- Vakgebied Internationaal
- Reageren voor 11 juli Nog 7 dagen
- Vacaturenummer 459
- Plaatsingsdatum 22 juni 2022
- Dienstverband Meeloopstage
- Periode 3 okt 2022 - 31 mrt 2023
Functieomschrijving
De Directie Veiligheidsbeleid, afdeling Veiligheids- en Defensiebeleid, is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 (zes maanden).
De Directie Veiligheidsbeleid (DVB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het internationale veiligheidsbeleid van Nederland. Het is een grote en dynamische directie, die midden in de actualiteit staat. De directie houdt zich bezig met onderwerpen die vaak grote politieke en media-aandacht krijgen, zoals beleidsontwikkeling binnen NAVO en EU (GVDB), vredesoperaties, terrorisme, cyber, wapenexportcontrole, wapenbeheersing, ontwapening en non-proliferatie. De huidige oorlog in Oekraïne onderstreept dat wat er in de wereld om ons heen gebeurt, direct of indirect gevolgen heeft voor onze eigen stabiliteit en welvaart. Een actief buitenlandbeleid is cruciaal om onze strategische belangen, vrijheden en welzijn te verdedigen. Met als lijfspreuk ‘Wereldwijd voor een Veilig Nederland’ zet DVB zich daarom internationaal in voor onze veiligheid.
De directie bestaat uit vier beleidsafdelingen, twee taskforces en een cluster Wapenexport:
- Veiligheids- en Defensiebeleid (DVB/VD);
- Crisisbeheersing en Vredesoperaties (DVB/CV);
- Terrorismebestrijding en Nationale Veiligheid (DVB/TN);
- Proliferatie, Ontwapening en Nucleaire Aangelegenheden (DVB/NW);
- Wapenexportbeleid (DVB/WE);
- Taskforce Cyber (DVB/TFC);
- Hybride Dreigingen en Economische Veiligheid (DVB/HDEV).
De afdeling DVB/VD houdt zich bezig met de ontwikkeling van het Nederlandse veiligheids- en defensiebeleid, en dan vooral binnen de NAVO, de OVSE en het Europees Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). Ook vraagstukken op het gebied van conflictpreventie en hybride conflictvoering vallen binnen het dagelijks werk van DVB/VD. Samenwerking met onder andere het Ministerie van Defensie is hierbij van groot belang.
DVB staat midden in de maatschappij. We vinden het belangrijk dat onze werknemers een weerspiegeling zijn van de veelzijdigheid van deze Nederlandse maatschappij. Wij hechten waarde aan het creëren van een inclusieve en diverse werkomgeving. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, culturele achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.
Functie-eisen
- Je bent student op WO-niveau en bent bezig met een master-opleiding. Dit is een harde vereiste. Een specifieke studierichting is niet vereist, wel heb je duidelijk affiniteit met veiligheidsvraagstukken;
- Je bent enthousiast, proactief en sociaal ingesteld;
- Je bent zelfstandig, flexibel en hebt een actieve werkhouding;
- Je durft je eigen geluid te laten horen en draagt bij aan de diversiteit van het team;
- Je kan goed samenwerken en beschikt over een brede algemene ontwikkeling;
- Goede schriftelijke vaardigheden zijn essentieel;
- Een goede beheersing van de Nederlandse en de Engelse taal is vereist;
- Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse of erkende buitenlandse onderwijsinstelling. Je studeert niet af gedurende de stageperiode.
Arbeidsvoorwaarden
- Dienstverband Meeloopstage
- Maximaal aantal uren per week 40
Bijzonderheden
- Je kunt uitsluitend solliciteren via de button ’direct solliciteren'.
- De selectieprocedure omvat de briefselectie en een selectiegesprek. De selectiegesprekken vinden plaats tussen 18 en 22 juli 2022.
- Een veiligheidsonderzoek B maakt na de selectie onderdeel uit van de procedure (zie deze website voor meer informatie).Wij vragen je te solliciteren via de button ‘direct solliciteren’.
Wat bieden wij?
Als stagiair(e) bij DVB/VD word je breed ingezet. Aan de ene kant draag je bij aan verschillende beleidsstukken over een breed scala aan onderwerpen, aan de andere kant voer je organisatorische en operationele taken uit. Zo kan je een bijdrage leveren aan NAVO- of EU-dossiers, of aan het organiseren van (publieke) evenementen en het schrijven van korte artikelen voor publicatiedoeleinden. Onze vorige stagiair heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan de voorbereidingen voor de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Ook kan een beroep op je gedaan worden bij het organiseren van (digitale) evenementen tussen verschillende ambassades en buitenlandse organisaties en bij het schrijven van artikelen voor ons online magazine voor publieksdiplomatie (de Veiligheidsdiplomaat).
De werkdruk is over het algemeen vrij stevig en de lat ligt hoog. De concrete werkdruk is voor een groot deel afhankelijk van de internationale en politieke actualiteit. DVB/VD heeft een informele sfeer en de collegialiteit is groot.
Jouw stage bij BZ moet vooral een leermoment zijn en jou voldoende gelegenheid bieden om kennis te maken met de praktijk, of ter oriëntatie dienen op een mogelijke werkkring. Je wordt begeleid door een beleidsmedewerker met wie je op gezette tijden een voortgangsgesprek hebt. De stagebegeleider kan, indien nodig, bijsturen. Een beoordeling aan het einde van de stageperiode behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Naast de reguliere werkzaamheden moedigen we je ook aan om jouw kennis te verbreden door bijvoorbeeld webinars over zeer uiteenlopende onderwerpen bij te wonen of deel te nemen aan andere BZ-brede activiteiten.
Leeropdracht
De precieze invulling van de stage vindt plaats in overeenstemming met de stagiair zodat je ook kunt aangeven waar jouw interesses liggen. Daarnaast spreken we een leeropdracht met je af waarin een leerdoel en eindproduct van je stage worden afgesproken, inclusief een plan van aanpak om dat doel te bereiken.
Dit leerdoel kan bijvoorbeeld te maken hebben met de inhoud van het werk van de afdeling. Door bij te dragen aan NAVO- of EU-dossiers leer je bijvoorbeeld op welke manier DVB/VD een bijdrage levert aan het internationale veiligheidsbeleid. Zo zijn er meerdere keren per jaar internationale overleggen op ministersniveau waar je als stagiair voor helpt voorbereiden. Ook de ontwikkeling van jouw eigen vaardigheden kan in dit plan worden opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge mate waarin je dossiers afhankelijk zijn van de internationale en politieke actualiteit, waardoor je kan leren hoe je in een dynamische bestuurlijke context opereert.
Voorwaarden en vergoedingen
Algemene voorwaarden en vergoedingen kan je vinden op deze site.
COVID-19
Momenteel werken alle rijksambtenaren i.v.m. de covid-19 pandemie gedeeltelijk thuis. Het is lastig te voorspellen wat de situatie zal zijn bij aanvang van de stage, maar het is goed om er rekening mee te houden dat je gedeeltelijk vanuit huis zal moeten werken. Daarbij word je uiteraard intensief begeleid door collega’s en is er veelvuldig contact.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, functiebeperking, kennis en competenties.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, kennis en competenties.
Diversiteit en inclusie
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, functiebeperking, kennis en competenties.
Contactpersonen
Voor meer informatie over deze vacature:
Solliciteren?
Digitaal solliciteren
nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.
Relevante vacatures
Stage bij de Nederlandse ambassade te Tokio
- Standplaats Tokio
- Uren per week 40
- Reageren voor 9 juli
- Dienstverband Meeloopstage
Stage bij de Directie Westelijk Halfrond
- Standplaats Den Haag
- Uren per week 40
- Reageren voor 12 juli
- Dienstverband Meeloopstage
Stage bij de Nederlandse ambassade te Bakoe
- Standplaats Bakoe
- Uren per week 40
- Reageren voor 1 augustus
- Dienstverband Meeloopstage