Stage bij de Directie Sub-Sahara Afrika

Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • Stand­plaats Rijnstraat 8 te Den Haag
 • Uren per week 40
 • Vergoeding €652
 • Niveau Universitair Master, Master/doctoraal
 • Vakgebied Internationaal
 • Reageren voor 4 juni Nog 7 dagen
 • Vacaturenummer 380
 • Plaatsingsdatum 14 mei 2022
 • Dienst­verband Meeloopstage
 • Periode 29 aug 2022 - 28 jan 2023

Functie­omschrijving

De directie DAF is op zoek naar een flexibel inzetbare stagiair(e) voor de periode van september 2022 t/m januari 2023 (minimaal zes weken/maximaal zes maanden).

De directie Sub-Sahara Afrika (DAF) biedt een fulltime stageplek aan voor een directiebrede stageplek voor de periode van vijf maanden (september 2022 t/m januari 2023). Als flexibel inzetbare/bijzondere opdrachten stagiair(e) werk je mee aan politieke evenementen en vraagstukken binnen het werkveld van de hele directie. Beoogde startdatum is maandag 29 augustus 2022.

Heb jij affiniteit met Afrika en wil je je graag verder verdiepen in het Nederlandse beleid ten aanzien van de landen en regio’s ten zuiden van de Sahara? Lees dan snel verder!

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, kennis en competenties.

Diversiteit en Inclusie
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, functiebeperking, kennis en competenties.

De directie Sub-Sahara Afrika is één van de vijf regiodirecties binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De directie Sub-Sahara Afrika is een relatief grote regiodirectie met ongeveer 40 medewerkers en is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het beleid voor het gebied ten zuiden van de Sahara. Werkzaamheden omvatten het onderhouden van relaties met de 48 Afrikaanse staten, maar ook met regionale organisaties (o.a. Afrikaanse Unie, ECOWAS, G5 Sahel). Daarnaast is er veel interactie met andere internationale organisaties – zoals de VN, de EU en het Internationaal Strafhof.

Afrika is een continent dat in beweging is: een sterke economische groei biedt interessante kansen voor het bedrijfsleven, terwijl (gewapende) conflicten en mensenrechtenschendingen de stabiliteit van de regio’s bedreigen. DAF brengt al deze beleidsterreinen bijeen en zorgt voor een coherent, effectief en strategisch Nederlands Afrikabeleid met wederzijdse belangen. Deze dynamiek maakt dat je als stagiair een sterk afwisselend takenpakket hebt en voortdurend voor uitdagingen komt te staan.

Je zult als flexibel inzetbare stagiair(e) een bijdrage leveren aan bijzondere opdrachten voor de hele beleidsdirectie, bestaande uit twee afdelingen en vijf clusters: Sahel, West, Grote Meren, Hoorn en Oost en Zuidelijk Afrika. Landen waar je veel mee te maken zult krijgen zijn bijvoorbeeld Nigeria, Mali, Ethiopië, Zuid-Afrika en Kenia. Je zult met verschillende vormen van beleid te maken krijgen. In Nigeria, Ethiopië en Kenia ligt de focus op de transitie van hulp naar handel, waarbij wordt gewerkt aan nieuwe samenwerkingsvormen. De Sahel en de Hoorn staan hoog op de (inter)nationale politieke agenda wegens thema’s als terrorisme en irreguliere migratie en Nederlandse inzet in vrede- en veiligheidsoperaties. Samen met de beleidsmedewerkers draag je bij aan een coherente, resultaatgerichte Nederlandse inzet op deze thema’s, niet alleen met collega’s in Den Haag, maar ook met verschillende ambassades in Afrika.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Solliciteren?

Digitaal solliciteren

Ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stage bij de Nederlandse ambassade te Parijs

 • Stand­plaats Parijs
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 11 juni
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stage bij de Directie Sociale Ontwikkeling

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 31 mei
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stage bij de Directie Sociale Ontwikkeling

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 31 mei
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie