Stage bij de Directie Sociale Ontwikkeling
Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Standplaats Den Haag
- Uren per week 40
- Vergoeding €652
- Niveau Universitair Master, Master/doctoraal
- Vakgebied Internationaal
- Reageren voor 31 mei Nog 9 dagen
- Vacaturenummer 373
- Plaatsingsdatum 12 mei 2022
- Dienstverband Afstudeerstage / scriptie
- Periode 5 sep 2022 - 25 feb 2023
Functieomschrijving
De Taskforce Vrouwenrechten en Gendergelijkheid, Directie Sociale Ontwikkeling, is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 5 september2022 t/m 24 februari 2023.
Je krijgt een individuele stage-opdracht en zal betrokken worden bij de verschillende werkzaamheden die de TFVG uitvoert op het gebied van beleidsuitvoering, samenwerking met maatschappelijke organisaties en met andere afdelingen binnen het ministerie, zoals de voorbereiding van bijeenkomsten, interne en externe communicatie, en nog veel meer.
De stageplek zal voornamelijk gericht zijn op communicatie-gerelateerde activiteiten en mogelijk ook op gendermainstreaming of programmamanagement. Voor het communicatie-gerelateerde werk ben je, samen met de communicatie-beleidsmedewerker van de TFVG, de directe link naar het diplomatieke en communicatie team van DSO en de Directie Communicatie van BZ. Diplomatieke communicatie betreft bijvoorbeeld het voorbereiden van gesprekken en het schrijven van speeches. Je zal daarnaast onder andere de sociale mediakanalen van de TFVG bijhouden en werken aan de communicatie rondom belangrijke momenten, zoals de Orange the World campagne die in het najaar plaatsvindt. Gendermainstreaming is een strategie om ervoor te zorgen dat de prioriteiten en ervaringen van mannen, vrouwen, jongens, meisjes en transgenderpersonen worden meegenomen in de ontwikkeling, uitvoering, monitoring, en evaluatie van beleid en programma’s. De gendermainstreaming werkzaamheden zijn heel divers; van het schrijven van factsheets tot het voorbereiden van interne bijeenkomsten om ervoor te zorgen dat collega’s binnen het ministerie ook het belang van gender meenemen in hun werkzaamheden binnen andere directies. Voor wat betreft programma-gerelateerd werk kun je onder meer meewerken aan het leertraject binnen het SDG5 fonds.
Voorkomende taken voor de stagiair(e) zijn:
- Het meewerken aan de voorbereiding van communicatie campagnes en publieksdiplomatie;
- Het meewerken aan de voorbereiding van beleids- en achtergrondstukken, en eventueel aan beantwoording van Kamervragen en de voorbereiding van bezoeken van de ministers;
- Het ondersteunen bij het schrijven van speeches, factsheets en achtergronddossiers voor collega’s en bewindslieden;
- Het ondersteunen bij het up to date houden van het kennisportaal Gender@Work;
- Het assisteren bij het ontwikkelen van nieuw beleid of beleidsevaluaties;
- Het voorbereiden en/of bijwonen van (inter-)departementaal overleg;
- Het bijwonen, ondersteunen, organiseren en verslaan van lezingen, conferenties en andere bijeenkomsten;
- Het ondersteunen van het programmabeheer;
- Het onderhouden van contacten met diverse relaties.
Functie-eisen
Je bent dynamisch, analytisch en creatief. Je neemt een proactieve houding aan. Je hebt goede communicatieve vaardigheden en beheerst de talen Nederlands en Engels zowel schriftelijk als verbaal goed. Je hebt affiniteit met thema’s als sociale ontwikkeling, gendergelijkheid, vrouwenrechten, buitenlandbeleid en ontwikkelingssamenwerking.
Als stagiair(e) van de TFVG word je geselecteerd op competenties die bij de selectie van junior beleidsmedewerkers een rol spelen: coördineren, samenwerken, strategisch inzicht en resultaatgerichtheid.
Wij zoeken een student die zich in de laatste fase van een academische opleiding bevindt en bij voorkeur kennis heeft op het gebied van mensenrechten, vrouwenrechten, gendergelijkheid, ontwikkelingssamenwerking en/of internationale betrekkingen.
Voor deze functie is het een vereiste dat je de gehele periode ingeschreven staat als student aan een Nederlandse universiteit, of dat je de Nederlandse nationaliteit hebt en studeert aan een erkende universiteit in het buitenland. De TFVG streeft naar een goede afspiegeling van de samenleving; gezien de huidige samenstelling worden mannen van harte uitgenodigd te solliciteren.
Arbeidsvoorwaarden
- Dienstverband Afstudeerstage / scriptie
- Maximaal aantal uren per week 40
Bijzonderheden
- Wij vragen je te solliciteren via de button ‘direct solliciteren’.
- De selectieprocedure omvat de briefselectie en een selectiegesprek. De selectiegesprekken vinden plaats in juni 2022.
Wat bieden wij
Een unieke ervaring bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid. Je krijgt een individuele stage-opdracht en zal betrokken worden bij de verschillende werkzaamheden die de Taskforce Vrouwenrechten en Gendergelijkheid uitvoert op het gebied van beleidsuitvoering, samenwerking met maatschappelijke organisaties en met andere afdelingen binnen het ministerie, zoals de voorbereiding van bijeenkomsten, interne en externe communicatie, en nog veel meer.
Leeropdracht
- De stagiair(e) werkt aan de hand van een stage leeropdracht die de ‘rode draad’ voor de stage bepaalt. Deze opdracht wordt voor aanvang van de stage in overleg met de stagebegeleider opgesteld.
- De stageplek is voorts bedoeld om studenten kennis te laten maken met het werk van het ministerie van Buitenlandse Zaken en daardoor hun potentieel verder te ontwikkelen.
Voorwaarden en vergoedingen
Algemene voorwaarden en vergoedingen kan je vinden op deze site.
COVID-19
Momenteel werken alle rijksambtenaren i.v.m. de covid-19 pandemie gedeeltelijk thuis. Het is lastig te voorspellen wat de situatie zal zijn bij aanvang van de stage, maar het is goed om er rekening mee te houden dat je gedeeltelijk vanuit huis zal moeten werken. Daarbij word je uiteraard intensief begeleid door collega’s en is er veelvuldig contact.
DIVERSITEIT en INCLUSIE
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, functiebeperking, kennis en competenties.
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, kennis en competenties.
Meer over jouw toekomstige afdeling
De Taskforce Vrouwenrechten en Gendergelijkheid (TFVG) coördineert de inzet van het ministerie van Buitenlandse Zaken op vrouwenrechten en gendergelijkheid. Thema’s zoals economische participatie van gemarginaliseerde groepen, vrouwelijk leiderschap, het tegengaan van geweld tegen vrouwen, en participatie van vrouwen in vredesprocessen en wederopbouw staan hierbij centraal. Daarnaast ondersteunt en adviseert de TFVG andere directies binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken om gelijke kansen en rechten te bevorderen, onder andere binnen thema’s als duurzame economische ontwikkeling, handel, klimaat, mensenrechten en veiligheid. Ook beheert de TFVG verschillende programma’s onder het Nederlandse SDG 5 fonds; Women Peace and Security (WPS), Power of Women (PoW), Power of Voices (PoV) en Leading from the South II (LfS2).
De TFVG is ministerie-breed actief en valt onder de Directie Sociale Ontwikkeling (DSO). Deze directie bestaat verder uit drie afdelingen, namelijk Maatschappelijke Organisaties en Onderwijs (MO), Gezondheid & AIDS (GA) en de Control Unit (DSO/CU). Ook de Ambassadeur voor Vrouwenrechten en Gendergelijkheid en de Jongerenambassadeur voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten maken deel uit van DSO.
Samenstelling TFVG
De TFVG wordt geleid door een coördinator en bestaat uit twee clusters met in totaal twaalf fulltime medewerkers binnen de Directie Sociale Ontwikkeling en twee medewerkers die tevens binnen andere directies werkzaam zijn, namelijk, de Directie Multilaterale Instellingen en Mensenrechten en de Directie Stabiliteit en Humanitaire hulp.
Contactpersonen
Voor meer informatie over deze vacature:
Solliciteren?
Digitaal solliciteren
Ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.
Relevante vacatures
Stage bij de Directie Sociale Ontwikkeling
- Standplaats Den Haag
- Uren per week 40
- Reageren voor 31 mei
- Dienstverband Afstudeerstage / scriptie
Stage bij de Directie Sociale Ontwikkeling
- Standplaats Den Haag
- Uren per week 40
- Reageren voor 31 mei
- Dienstverband Meeloopstage
Stage bij de Nederlandse ambassade te Rabat
- Standplaats Rabat
- Uren per week 40
- Reageren voor 31 mei
- Dienstverband Meeloopstage