Stage bij de Directie Inclusieve Groene Groei - Water

 • Den Haag  -  route
 • Universitair Master, Master/doctoraal
 • 36 uur
 • €749
 • Internationaal
 • Solliciteer voor 24 juli 2024 Nog 9 dagen
 • Meeloopstage
 • 30 sep. 2024 - 28 mrt. 2025
Kenmerk: 1893, Plaatsingsdatum: 27 juni 2024

De afdeling Water van de directie Inclusieve Groene Groei is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 30 september 2024 t/m 31 maart 2025.
De afdeling Water van de Directie Inclusieve Groene Groei (IGG) is op zoek naar een nieuwe stagiair(e) voor de periode 30 september 2024 t/m 31 maart 2025 (full-time, 36 uur).


Heb jij interesse in het snijvlak tussen water en internationale samenwerking? Wil je van dichtbij diplomatie in werking ervaren? Wil je je inzetten voor integraal waterbeheer en toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden? Ben je fulltime beschikbaar voor een periode van 6 maanden en ben je student? Lees dan snel verder!


Binnen het waterteam zul je als volwaardig lid bijdragen aan het waterdiplomatie cluster bij het versterken van de internationale aandacht voor water gerelateerde problematiek zoals te veel, te weinig of te vervuild water. Verder krijg je de kans om het werk van de Directie van alle kanten te leren kennen. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en zult een aantal kernactiviteiten oppakken waarbij je zelf kan aangeven waar je interesses en leerdoelen liggen. Binnen deze kernactiviteiten kan je samen met je stagebegeleider een passende leeropdracht formuleren.

Voorbeelden van kernprojecten binnen de afdeling Water zijn:

 • Voorbereiden en bijwonen van (internationale) bijeenkomsten zoals vergaderingen en conferenties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het helpen voorbereiden van de wateragenda op de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan die in november zal plaatsvinden.
 • Bijdragen aan de lange termijn en strategische planning van waterdiplomatie (op VN, EU, multilateraal en bilateraal niveau)
 • Andere taken die tijdens de stage aanbod komen, zoals activiteiten in het kader van het beheer of de communicatie rondom programma’s en projecten, opstellen van korte notities of dossiers, verslaglegging van bijeenkomsten en bijwonen van vergaderingen met andere directies.
 • Daarnaast is er ruimte om aan een leeropdracht te werken, die in overleg met de stagiair(e) zal worden vastgesteld afhankelijk van kennisveld en interesse.
 • Voorbeelden van leeropdrachten: het in kaart brengen van de lopende WASH (water, sanitation and hygiene) of waterbeheer programma’s, het in kaart brengen van wateractiviteiten op verschillende ambassades of onderzoek doen naar waterdiplomatie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld.

Diversiteit en Inclusie

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, gender(identiteit), cultuur, religie, achtergrond, geaardheid, (arbeids)beperking, kennis en competenties.

Meer over jouw toekomstige afdeling

Directie IGG zet zich in voor toegang tot en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, voor iedereen. De directie is verantwoordelijk voor het internationale beleid van Nederland op het gebied van klimaat, water, voedselzekerheid, energie, grondstoffen en de polaire gebieden.
De afdeling water is een team van ongeveer 15 mensen met verschillende achtergronden, dat zich inzet voor SDG6:

 • efficiënt watergebruik, voornamelijk in de landbouw,
 • verbeterd stroomgebied beheer en veilige delta’s,
 • duurzame toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen (WASH).

Dat doen we bijvoorbeeld door projecten in onze partnerlanden te financieren, ons in te zetten voor water op internationale fora, of door samenwerking tussen Nederlandse en lokale kennisinstellingen, bedrijven en NGO’s te bevorderen. We proberen bij ons werk zo goed mogelijk aan te sluiten bij de vragen van onze partnerlanden en indien mogelijk, om partijen uit de Nederlandse watersector daarbij te betrekken. Je kunt onze video of resultaten van vorig jaar bekijken.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld.

Stel gerust je vraag

Meer informatie over deze vacature

Solliciteren?

Ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.