Stage bij de Directie Inclusieve Groene Groei - Water

Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 36
 • Vergoeding €749
 • Niveau Universitair Master, Master/doctoraal
 • Vakgebied Internationaal
 • Reageren voor 26 februari Nog 1 dag
 • Vacaturenummer 1622
 • Plaatsingsdatum 1 februari 2024
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie
 • Periode 8 apr. 2024 - 7 okt. 2024

Functie­omschrijving

Het beleidscluster Water van de directie Inclusieve Groene Groei is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 8 april 2024 t/m 7 oktober 2024.

Het beleidscluster Water van de Directie Inclusieve Groene Groei is op zoek naar een nieuwe stagiair(e). De stage is fulltime (36u per week), start op 8 april 2024 en duurt 6 maanden (t/m 7 oktober 2024).

Heb jij interesse in het snijvlak tussen water en internationale samenwerking? Wil je je inzetten voor integraal waterbeheer en toegang voor veilig drinkwater en sanitatie in ontwikkelingslanden? Ben je fulltime beschikbaar voor een periode van 6 maanden en ben je student? Lees dan snel verder!

Binnen het waterteam draag je als volwaardig lid van het team bij aan verschillende werkzaamheden van het cluster. Hierdoor leer je het werk van de directie van alle kanten kennen. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en zult een aantal kernactiviteiten oppakken waar je zelf kan aangeven waar je interesses en leerdoelen liggen. Binnen deze kernactiviteiten kan je samen met je stagebegeleider een passende leeropdracht formuleren. Dit wordt samen gedaan kort na de start van je stage.

Voorbeelden van kernprojecten binnen het watercluster zijn:

 • Voorbereiden en bijwonen van (internationale) bijeenkomsten zoals vergaderingen en conferenties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het helpen voorbereiden van de Stockholm World Water Week of het helpen opzetten van de wateragenda van de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan.
 • Versterken van de aandacht voor waterschaarste in gebieden als het Midden-Oosten samen met ambassades door het ondersteunen en integreren van projecten met internationale partners als de Verenigde Naties.
 • Versterken van de aandacht voor Locally Led Adaptation (LLA) door middel van het ondersteunen en integreren van de LLA-agenda binnen bestaande waterprogramma’s en bredere IGG portfolio in samenwerking met IGG collega’s. Hierdoor kom je in contact met veel IGG collega’s en raak je bekend met verschillende programma’s. Verder kun je bijdragen door de lopende samenwerking met actoren in het LLA netwerk voort te zetten en verdere kansrijke aanpakken en activiteiten in kaart brengen, in samenwerking met Nederlandse en internationale organisaties.
 • Verzorgen van communicatie rondom water-gerelateerde projecten die zich inzetten voor gender en water via bijvoorbeeld nieuwsbrieven of social media.
 • Onderzoeken op welke manier internationale samenwerkingsprojecten op het gebied van water kunnen bijdragen aan het voorkomen of verminderen van conflicten in ontwikkelingslanden.
 • Bijdragen aan de WASH (Water, Sanitation and Hygiene) agenda, bijvoorbeeld door de interactie tussen WASH, waterbeheer en (Locally Led) klimaatadaptatie in kaart te brengen of je te verdiepen in duurzaamheidsclausules en/of innovatieve financiering.
 • Andere taken die tijdens de stage aanbod komen, zoals activiteiten in het kader van het beheer of de communicatie rondom programma’s en projecten, opstellen van korte notities, verslaglegging van bijeenkomsten.
 • Daarnaast is er ruimte om aan een leeropdracht te werken, die in overleg met de stagiair(e) zal worden vastgesteld afhankelijk van kennisveld en interesse.

Je dagelijkse werkzaamheden zijn heel divers en lopen uiteen van zelfstandig achtergrondonderzoek doen tot het bijwonen en voorbereiden van vergaderingen met externe (internationale) partners, of het inhoudelijk uitwerken van de initiatieven van IGG. Ondertussen zal je veel contact hebben met mensen binnen het ministerie, op de posten (ambassades en consulaten) en de watersector (Nederlands en internationaal). Daarnaast is er ruimte om aan een eigen leeropdracht binnen het strategie en coördinatieteam en/of het waterprogramma te werken. De leeropdracht zal in overleg met de stagiair(e) worden vastgesteld.

Ben/heb jij…

 • In de laatste fase van een WO-masteropleiding;
 • In voor een uitdagende stage met een internationaal karakter;
 • Aantoonbare interesse in de onderwerpen waarmee IGG zich bezighoudt;
 • Sterke communicatie- en schrijfvaardigheid (in zowel Nederlands als Engels);
 • Brede belangstelling en (enige) kennis op het gebied van water, internationale samenwerking en politiek;
 • Bij voorkeur basiskennis van waterbeheer en klimaatadaptatie;
 • Flexibel en bereid uiteenlopende zaken op te pakken;
 • Creatief en kan snel schakelen.
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie
 • Maximaal aantal uren per week 36
 • Wij vragen je te solliciteren via de button ‘Solliciteren’.
 • De selectiegesprekken vinden in persoon plaats op vrijdagochtend 1 maart (Rijnstraat 8 - Buitenlandse Zaken).
 • Wij vragen je een recent geschreven Nederlandstalig paper mee te sturen met je sollicitatie.
 • We verzoeken je om je CV, motivatie en het Nederlandstalig paper in één bestand toe te voegen aan het online formulier.
 • Met vragen over de stage kun je terecht bij Rients Visser ([email protected]).

Wat bieden wij

Jouw rol als stagiair(e) bij het waterteam en het team strategie en coördinatie brengt je in contact met alle clusters binnen IGG (voedselzekerheid, water, klimaat, energie/grondstoffen/polair). Hierdoor krijg je een brede kijk op de diverse werkzaamheden en aspecten van de organisatie en leer je veel collega’s kennen. Zo krijg je een goede indruk van de manier waarop in grote overheidsorganisaties gewerkt wordt. Je bent zowel betrokken bij politieke zaken, het Nederlands buitenlandbeleid en het beheer van activiteiten. Je werkt in een interdisciplinair en dynamisch team en hebt veel bewegingsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid om zelf je tijd in te plannen. Tegelijkertijd kun je volop de inhoud in op integraal waterbeheer en water, sanitation and hygiene (WASH) en ontwikkelingssamenwerking. Daarbij ontwikkel je verschillende competenties zoals samenwerken, analytisch denken, netwerken, resultaatgerichtheid, organisatiesensitiviteit en initiatief nemen.

Leeropdracht

De leeropdracht wordt in overleg met de stagebegeleider aan het begin van de stage bepaald. Naar verwachting zal deze opdracht relateren aan een inventarisatie en advies op de integratie van klimaat(adaptatie) in de lopende programma’s van het watercluster, al dan niet met aandacht voor lokalisering.

Voorwaarden en vergoedingen
Algemene voorwaarden en vergoedingen kan je vinden op deze site.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Directie IGG zet zich in voor toegang tot en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, voor iedereen. De directie is verantwoordelijk voor het internationale beleid van Nederland op het gebied van klimaat, water, voedselzekerheid, energie, grondstoffen en de polaire gebieden.

Het watercluster is een team van ongeveer 15 mensen met verschillende achtergronden, dat zich inzet voor SDG6:

 • efficiënt watergebruik, voornamelijk in de landbouw,
 • verbeterd stroomgebied beheer en veilige delta’s,
 • duurzame toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen (WASH).

Dat doen we bijvoorbeeld door projecten in onze partnerlanden te financieren, of door samenwerking tussen Nederlandse en lokale kennisinstellingen, bedrijven en NGO’s te bevorderen. We proberen bij ons werk zo goed mogelijk aan te sluiten bij de vragen van onze partnerlanden en indien mogelijk, om partijen uit de Nederlandse watersector daarbij te betrekken. Je kunt onze video of resultaten van vorig jaar bekijken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én tussen de Nederlandse regering en internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlands beleid van de Nederlandse regering, inclusief de ontwikkelingssamenwerking, en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de hele wereld.

Diversiteit en Inclusie

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. En door een werkcultuur te scheppen waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in, onder meer, leeftijd, gender(identiteit), cultuur, religie, achtergrond, geaardheid, (arbeids)beperking, kennis en competenties.

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Solliciteren?

Ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante vacatures

Stage bij Directie Inclusieve Groene Groei

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 36
 • Reageren voor 10 maart
 • Dienst­verband Meeloopstage

Stage bij de Nederlandse Ambassade te Washington

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Washington
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 15 maart
 • Dienst­verband Afstudeerstage / scriptie

Stage bij de Directie Stabilisering en Humanitaire Hulp (DSH)

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Stand­plaats Den Haag
 • Uren per week 40
 • Reageren voor 4 maart
 • Dienst­verband Meeloopstage