Onderzoeksstage programmatische aanpak grote wateren

Rijkswaterstaat
  • Utrecht  -  route
  • Master/doctoraal
  • 32 - 36 uur
  • €749
  • Natuur / milieu
  • Solliciteer voor 12 november 2024 Nog 5 dagen
  • Afstudeerstage / scriptie
  • 1 feb. 2025 - 30 jun. 2025
Kenmerk: STAGE-GPO-24-008, Plaatsingsdatum: 29 oktober 2024

In deze stage kom je te werken bij het projectteam Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) Noord-Hollandse Markermeer kust. Langs de Noord-Hollandse Markermeerkust ligt de nadruk op het meer geleidelijk maken van de overgang van water naar land waarmee natuurlijke ecotopen ontstaan waar vissen, vogels en andere organismen van kunnen profiteren.

Bij de ecologische inrichting van de voorlanden (buitendijkse gebieden) wordt gebruik gemaakt van gereguleerd natuurlijk peildynamiek of peildynamiek die het peil van het Markermeer volgt (tegennatuurlijk). Het project concentreert zich onder andere op de Schardammerkogen. In het project wordt samen gewerkt met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Staatsbosbeheer (SBB).

Dit ga jij doen
• het formuleren van scenario’s met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen van buitendijkse gebieden
• het afnemen van interviews met beheerders (o.a. SBB, Natuurmonumenten, RWS) om beelden op te halen van effecten van veranderingen in inundatie/ overstroming/droogte/beheer op de voorlanden, met betrekking tot ecologie (vegetatie) waterkwaliteit en beheer
• het beschrijven van verwachte successie/ecologische ontwikkeling en het identificeren van sleutelfactorenJe komt te werken bij het projectteam Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) Noord-Hollandse Markermeer kust. PAGW is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Jouw werkplek zal bij Rijkswaterstaat, onderdeel midden-Nederland, zijn

Dit ga jij onderzoeken
Het uitvoeren van klimatologische/hydrologische/ecologische analyses met als doel om de mogelijk toekomstige situaties in beeld te brengen m.b.t. waterkwaliteit en de ecologische (o.a. vegetatie) ontwikkeling. Hierbij spelen o.a. inundatie, neerslag, waterstanden Markermeer en beheer een rol. Denk hierbij o.a. aan de relatie tussen inundatieduur en vegetatietypen. Hierbij spelen ook een rol het kunstmatige peilbeheer in zowel het Markermeer als de voorlanden en mogelijke toekomstige aanpassingen hierop om te anticiperen op de klimaatscenario’s.

Als concrete output verwachten wij van jou een adviesrapport en daarbij een presentatie van jouw bevindingen.
Waarom deze stage bij Rijkswaterstaat?
• je krijgt de kans om mee te werken aan de unieke programma PAGW (programmatische aanpak grote wateren)
• je krijgt de kans om kennis te maken met verschillende organisaties (RWS, RVO, SBB)
• Je kunt jouw kennis van hydrologie en ecologie verbinden
De uitdaging in deze onderzoeksstage zal liggen in het omgaan met veel onbekende factoren en daarin keuzes durven te maken. Ook het vinden van de relevante informatie uit een veelheid van beschikbare informatie is uitdagend. Tenslotte leer je om jouw bevindingen kernachtig en toegankelijk te verwoorden.

Is jouw interesse gewekt? Solliciteer direct!

Lees meer over de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) via Home | PAGW.

Mocht je vragen hebben over deze stage, dan kun je appen of mailen met Janneke Lourens. Zij is projectleider binnen dit programma en staat je graag te woord. Via [email protected] of 06 - 10925054.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit 6 landelijke en 7 regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Grote Projecten en Onderhoud (GPO)
Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Grote Projecten en Onderhoud (GPO)? Dit organisatieonderdeel geeft middels beeldbepalende projecten de Nederlandse infrastructuur vorm. Enerzijds is GPO verantwoordelijk voor alle aanleg- en onderhoudsprojecten en anderzijds voor complexe vervangings- en renovatieprojecten. Sommige zelfs met een omvangrijke industriële automatiseringscomponent. Denk bijvoorbeeld aan projecten als de versterking van de Afsluitdijk en de duurzame Zeesluis IJmuiden, de renovatie van de 1ste Heinenoordtunnel en het windpark op de Maasvlakte in Rotterdam. Hierbij hebben duurzaamheid, innovatie, informatie en de balans tussen mens, economie en natuur onze absolute aandacht.

De missie van GPO van 2030 is om Rijkswaterstaat, en al zijn infrastructurele projecten, energieneutraal te laten functioneren. Samen met partners, zoals gemeenten, provincies, waterschappen en marktpartijen, streeft GPO naar projecten met maatschappelijke meerwaarde.

In totaal werken ruim 900 mensen binnen GPO, verspreid over vier directies: Inkoop- & Contractmanagement, Productie & Projectmanagement, Techniek & Technisch Management en Bedrijfsvoering & Projectbeheersing.

Diversiteit
Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Stel gerust je vraag

Meer informatie over deze vacature

Stagebureau

Solliciteren?

Rijkswaterstaat nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.