Afstudeerstage: Naar een optimaal bereik van MKB met internationale Ambities

 • Den Haag
 • Master/doctoraal, HBO bachelor
 • 32 - 40 uur
 • €749
 • Reclame / communicatie / marketing / PR / voorl.
 • Solliciteer voor 20 juni 2024 Nog 1 dag
 • Afstudeerstage / scriptie
Kenmerk: 52012, Plaatsingsdatum: 6 juni 2024

Wil jij een bijdrage leveren aan een optimaal bereik van MKB met internationale ambities? Vind je het leuk om contact te leggen met RVO netwerkpartners als Regionale Ontwikkelings Maatschappijen en branche organisaties en hiermee aan de slag te gaan? Maar ook creatief verkennen welke organisaties die met MKB’ers bij de RVO buiten het vizier blijven? Dat kan! Wij zoeken een stagiair voor de afstudeerstage: Naar een optimaal bereik van MKB met internationale Ambities. 

Support International Business (SIB) is een subsidie waarmee ondernemers hun activiteiten kunnen financieren om hun zakelijke kansen te vergroten in een specifiek buitenland/doelland.

Deze regeling is voor mkb-ondernemingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk uit alle sectoren. De mogelijkheden van deze subsidie zijn niet altijd bekend. Dat is jammer, want het kan hen op verschillende manieren helpen met succesvol internationaal zakendoen. 
Nederland telt iets meer dan een miljoen MKB bedrijven met rechtsvorm. Als we ervan uitgaan dat zo’n 20% hiervan de ambitie en potentie heeft om buiten de Nederlandse grens te ondernemen, dan zou de doelgroep van SIB neerkomen op ongeveer 200.000 ondernemers. 
Hiervan heeft tot dusver niet meer dan 5% de SIB regeling reeds gevonden en benut.  De export potentie van ondernemend Nederland, zal een sterke impuls krijgen wanneer de overige 95% van de ondernemers bekend raakt met de SIB regeling. Zij zullen deze geheid benutten wanneer ze ervan weten. 

Bij RVO beschikken we over waardevolle data van reeds ontvangen aanvragen. Er worden uiteenlopende communicatiekanalen ingezet voor de promotie van de regeling en we werken samen met uiteenlopende partners op privaat/publiek vlak.

Toch vermoeden we dat we een groot deel van de doelgroep niet of onvoldoende bereiken.

Wat ga je doen:
In deze stage wordt het volgende onderzocht:
 

 • Welke ondernemers bereiken we tot dusver nog niet of onvoldoende? Hoeveel zijn dit er?
 • Welke bedrijfsnetwerken zijn er die op dit moment nog niet betrokken worden?
 • Hoe kunnen we de ‘vrije’ ondernemer bereiken, die op dit moment geheel zelfstandig, zonder medeweten van de overheid of overheidspartners, internationale ambities heeft
 • Waarom maken sommige ondernemers die wel van de regeling weten er toch geen gebruik van?


Wij vragen je om contact te leggen met o.a. de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s). Denk hierbij aan  de brancheorganisaties, de Kamer van Koophandel en zo veel mogelijk andere organisaties die de doelgroep in haar achterban heeft. 

Ook brengen we je in contact met de  collega’s van ons CRM systeem (Achilles) en data analyse om ook daaruit inzichten te verwerven.Er zijn reeds diverse onderzoeken verricht naar het bereik van de RVO doelgroep. De bevindingen hiervan kun je mee te nemen in je onderzoek.

Op basis van je bevindingen en conclusies zou je ons van advies kunnen voorzien op de volgende vlakken:

 • Hoe kunnen de ondernemers die we nu nog niet bereiken voortaan beter informeren? 
 • Welke kanalen en activiteiten kunnen we daarvoor inzetten en hoe?
 • Ontwikkel een test/pilot voor werving binnen een van deze gedefinieerde groepen. 
 • Presenteer je bevindingen en advies aan relevante stakeholders binnen RVO


De bevindingen, inzichten en aanbevelingen uit het onderzoek kunnen mogelijk relevant zijn voor meerdere regelingen van RVO die internationaal ondernemerschap stimuleren. Hiermee wordt de impact van de stage des te groter. Geïnteresseerd? Reageer dan graag op de deze vacature!

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Vandaag werken aan de wereld van morgen
De wereld verandert elke dag en wij veranderen mee. Met meer dan 6000 RVO’ers werken we iedere dag aan morgen. We ondersteunen, adviseren en stimuleren ondernemend Nederland. We helpen met innoveren en verduurzamen. Nationaal en internationaal, want ons werk stopt niet bij de grens. Samen werken we aan:
 

 • De verduurzaming van onze energievoorzieningen.
 • Het tegengaan van klimaatverandering.
 • Een omslag naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem.
 • Een sterke digitale economie.


Het zijn grote uitdagingen, maar wij geloven dat het mogelijk is. Daarom verbinden we ondernemers, overheden en organisaties om te bouwen aan het Nederland van morgen.
We doen het samen.
 

Wat doen we?
Wij maken overheidsbeleid bereikbaar en uitvoerbaar. Van voorlichting, advies en financiering tot het bieden van een luisterend oor voor ondernemers en organisaties. En dat is nog maar een klein onderdeel van wat we doen. Ondernemend Nederland is ontzettend veelzijdig en daarom zijn wij dat ook.
 

Divers maakt beter
Met enorme uitdagingen op komst, is het juiste talent aan boord hebben belangrijk. Het maakt bij ons niet uit wie je bent. Wij kijken naar wat je kunt en waar jouw ambities liggen. Om de wereld duurzamer te maken hebben we ideeën nodig uit alle hoeken van de samenleving. Daarom hebben we voor iedereen plaats bij RVO, zolang je maar nieuwsgierig en ondernemend bent. We geven je vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Want zo boek jij de mooiste resultaten. Voor jezelf, voor ondernemers en voor morgen.

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Stages RVO

Solliciteren?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante stages

Onderzoeksstage inkoop van data

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
 • Utrecht, Zwolle
 • Master/doctoraal
  Bachelor - HBO
 • 16-24