Afstudeeropdracht: Efficiënter opleveren van informatie voor het management

 • Almelo
 • HBO bachelor
 • 32 - 36 uur
 • €749
 • ICT
 • Solliciteer voor 21 juni 2024 Nog 2 dagen
 • Afstudeerstage / scriptie
Kenmerk: JUSTID-261, Plaatsingsdatum: 24 mei 2024

Heb jij affiniteit met het optimaliseren van processen en het verzamelen van data? Ga jij voor ons op onderzoek uit en wil je een maatschappelijke bijdrage leveren? Lees dan snel verder!

Inleiding

Voor het team functioneel beheer van de afdeling Justitiële Gegevens en Rechtshulp (JGenR) zoeken we een proactieve stagiair/afstudeerder die ons kan helpen en adviseren bij het efficiënter opleveren van data en informatie voor het management en ketenpartners zoals o.a. het Openbaar Ministerie, Defensie, Politie en Reclassering(3RO).

De functioneel beheerders zijn verantwoordelijk voor het Justitieel Documentatie Systeem (JDS). Dit systeem bevat informatie over alle misdrijven en een groot aantal overtredingen van personen en rechtspersonen (bedrijven, stichtingen, verenigingen etc).

Als een persoon een strafbaar feit pleegt en wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM), dan komt dat, op een paar uitzonderingen na, op het Uittreksel Justitiële Documentatie (voorheen strafblad) te staan. De beslissing van het OM of de uitspraak van een rechter wordt vermeld op dit uittreksel als de strafzaak is afgehandeld. Ook de door de politie en OM opgemaakte strafbeschikkingen worden in een aantal gevallen opgenomen op dit uittreksel. Ook het vermelden van detentiegegevens is een onderdeel van dit uittreksel.

De functioneel beheerders van JDS leveren elke maand en kwartaal informatie op aan het management en ketenpartners. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het aantal verstrekte informatieverzoeken voor de continu screening. Dit is het versturen van een signaalbericht wanneer justitiële gegevens ontstaan of wijzigen. Dit wordt gebruikt door Justis voor de kinderopvang, taxibranche en politie.
 • Het opleveren van gegevens over personen aan defensie die zijn uitgesloten voor de dienstplicht.
 • Een overzicht van het aantal aangevraagde reclasseringsrapportages.
 • Het versturen van afloopberichten aan instanties zoals de politie, FIOD, Koninklijke Marechaussee enz. Dit zijn signaalberichten over bijzondere gebeurtenissen zoals het aflopen van een zaak, einde van een bewaartermijn of recidive waardoor de ontvanger beschikt over de actuele status.

Op dit moment verzamelen en verwerken de functioneel beheerders deze gegevens handmatig. Dit is intensief en foutgevoelig werk. Daarom zijn wij op zoek naar een stagiair/afstudeerder die ons kan helpen bij het efficiënter opleveren van deze gegevens. Een voorbeeld daarvan kan zijn het inzetten en gebruiken van (management)dashboards.

Wat ga je doen?

Je gaat uitzoeken welke informatie op welke manier door wie en aan wie wordt opgeleverd. Dit betekent dat je in contact komt met verschillende medewerkers van interne afdelingen en ketenpartners. Daarbij kijk je welke informatie actueel is en/of weg kan.

Vervolgens ga je onderzoeken hoe dit proces van data verzameling en rapporteren efficiënter kan. Dit kan door bijvoorbeeld te kijken naar interne tools- en applicaties maar misschien zijn er ook externe tools- en applicaties waar kansen liggen. Heb je zelf andere ideeën? Dan horen wij die natuurlijk graag!

Wat lever je op?

Het op te leveren eindproduct is bij voorkeur een adviesrapport en eventueel een implementatieplan. Daarin stel je verschillende oplossingen voor. Hierbij hou je ook rekening met de beheersbaarheid, risico’s, privacy, standaarden, weerstand, kosten enzovoort.

Wat bieden we?

 • Dynamische omgeving - Een informele en dynamische omgeving waar we werken aan een veilige samenleving met onze maatschappijkritische informatiesystemen.
 • Beloning - een stagevergoeding van op basis van 40 uren per week.
 • Flexibiliteit - Hybride werken, met onze faciliteiten, is het uitgangspunt. Gemiddeld werkt iedereen hier 50% op kantoor en 50% thuis. Maar als je iedere dag op kantoor wilt werken kan dat natuurlijk ook. Samen met je collega's en stagebegeleider maak je hier praktische afspraken over.
 • Informele cultuur - Een gedreven en behulpzaam team met korte lijntjes naar leidinggevenden en/of directie.
 • Persoonlijke groei - We doen er alles aan om jouw een interessante en goede begeleiding te geven.
 • Gezelligheid – Een leuk team op een leuke afdeling met leuke collega’s in een leuk bedrijf. Dus doe mee met borrels, activiteiten, uitjes.

Let op als je gaat solliciteren. Wij stellen een aantal vragen om je beter te leren kennen. Je hoeft dus geen sollicitatiebrief te schrijven.

Justitiële Informatiedienst

Meer dan ooit vraagt de samenleving om betrouwbare informatie en slimme (ICT) oplossingen om Nederland veilig en rechtvaardig te houden.
Justid is dé specialist op het gebied van het ontvangen, verzamelen, verwerken, verrijken, bewaren en verspreiden van strikt vertrouwelijke digitale informatie. Het gaat namelijk over mensen en persoonsgegevens.
We zorgen dat onze partners in de strafrecht- migratie- en jeugdketen beschikken over de cruciale informatie op het juiste moment. Om die reden werken we dagelijks met grote hoeveelheden data aan slimme IT-oplossingen, voor bijvoorbeeld de politie, rechtbank en marechaussee, maar ook om slachtoffers van misdrijven te informeren. Denk aan informatie over de gezinssituatie, een strafverleden of de geldigheid van een verblijfsvergunning.
Met onze ruim 600 professionals in Almelo, Zutphen, Leeuwarden en Den Haag, werken we aan producten met innovatieve tools en technieken, vanuit deskundigheid en vakmanschap. Zo is ons voortbrengingsproces agile ingericht en werken we continue aan verbetering van onze producten en diensten. Onze organisatie is groeiende zodat er doorlopend loopbaanmogelijkheden blijven ontstaan.
Justid is een informele organisatie met korte lijnen naar leidinggevenden en directie. Kom je bij ons werken, verwacht dan ook een fijne sociale en informele werksfeer! Een goede werk-privébalans is wat ons betreft erg belangrijk. Daarom werken we hybride. Als netwerkorganisatie zijn er uiteraard voldoende mogelijkheden om jouw collega’s beter te leren kennen. Zo worden er geregeld team- en afdelingsuitjes georganiseerd en kijken we jaarlijks uit naar de zomer- en kerstborrel. Als jij geniet van grote hoeveelheden data en innovatieve IT-technieken en vraagstukken en dit wil combineren met een relaxte werksfeer, dan kom je hier zeker tot je recht.
Op onze website lees je meer informatie over wie we zijn en ook ervaringsverhalen van collega's. Als je meer wilt weten over onze producten en diensten dan kun je dat lezen in onze Producten- en diensten catalogus.

Meer over jouw toekomstige afdeling

De afdeling Justitiële Gegevens en Rechtshulp (JGenR) is verantwoordelijk voor het vastleggen, beheren en verstrekken van justitiële gegevens. Daarmee worden ongeveer 35 organisaties (waaronder ketenpartners, gemeenten, andere bestuurlijke organisaties en EU landen) van historische en actuele informatie over natuurlijke en rechtspersonen en zaken met betrekking tot misdrijven en een groot aantal overtredingen voorzien. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor het beheer van DIAS in het kader van internationale rechtshulp.

Het team Functioneel beheer bestaat uit 9 collega’s die zich met veel kennis, ervaring en teamgeest inzetten voor een goede kwaliteit van dienstverlening. Hierdoor krijg je alle kansen om te leren en je verder te ontwikkelen tot een vak volwassen Functioneel Beheerder.

Contact

Voor meer informatie over deze vacature:

Wouter Haase

Solliciteren?

Justitiële Informatiedienst nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Relevante stages

Stage bij de Directie Sub-Sahara Afrika (DAF)

Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Den Haag
 • Universitair Master
  Master/doctoraal
  Bachelor - HBO
 • 40

stagiaire

Autoriteit Persoonsgegevens
 • Den Haag
 • Universitair oude stijl
  Universitair Master
  Master/doctoraal
 • 32-36

Stagiair Communicatie

Autoriteit Persoonsgegevens.nl
 • Den Haag
 • Universitair oude stijl
  Universitair Master
  Master/doctoraal
 • 32-36