Afstudeeronderzoeker veilige energietransitie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
  • Bilthoven  -  route
  • Master/doctoraal, Bachelor - HBO
  • 32 - 36 uur
  • €749
  • Onderzoek / wetenschap
  • Solliciteer voor 14 november 2024 Nog 10 dagen
  • Afstudeerstage / scriptie
Kenmerk: VLH-Stage-014, Plaatsingsdatum: 17 oktober 2024

Wil je bijdragen aan een veilige energietransitie? Kom dan stagelopen of afstuderen bij de afdeling omgevingsveiligheid van het RIVM.

Wat ga je doen
Jij werkt mee aan projecten over energietransitie en omgevingsveiligheid en draagt actief bij aan de kennisontwikkeling op dit gebied. Je formuleert een eigen onderzoeksvoorstel of richt je op een door het RIVM opgestelde opdracht. Als stagiair of afstudeerder kun je bijvoorbeeld bijdragen aan:

  • Onderzoek naar het internationaal transport van energiedragers. In hoeverre komen ontwikkelingen in Nederland met betrekking tot het vervoer van energiedragers per buis, water, weg en spoor overeen met ontwikkelingen elders in Europa en in het bijzonder met ontwikkelingen in onze buurlanden?
  • Onderzoek naar ongevallen met gevaarlijke stoffen. Wat kunnen we van leren van historische ongevallen over faalkansen, effecten en gevolgen?
  • Onderzoek naar veiligheids- en gezondheidseffecten van energiedragers zoals LOHCs.

Meer over de afdeling
Het Centrum Veiligheid van het RIVM bestaat uit meer dan honderd gedreven collega’s, die met onderzoek en advies bijdragen aan een veilige en gezonde leefomgeving. De 25 onderzoekers van de afdeling Omgevingsveiligheid adviseren overheden en brengen de risico’s door activiteiten met gevaarlijke stoffen goed in kaart. De afdeling voert onderzoeksopdrachten uit voor verschillende ministeries. Op www.rivm.nl/omgevingsveiligheid kun je daar meer over lezen.

De afdeling kenmerkt zich door een fijne werksfeer, waarin door experts met veel kennis en ervaring wordt samengewerkt aan diverse thema's binnen het werkveld Omgevingsveiligheid. We werken minimaal de helft van de tijd met elkaar samen op ons kantoor in Bilthoven.

Meer over omgevingsveiligheid
Bij omgevingsveiligheid gaat het om het beschermen van onze leefomgeving tegen de gevaren van activiteiten met gevaarlijke stoffen. Denk hierbij aan de productie, opslag verwerking en het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het water, het spoor of door buisleidingen. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar omgevingsveiligheidsvraagstukken die voortvloeien uit de energietransitie waaronder het vervangen van fossiele brandstoffen voor duurzaam geproduceerde alternatieven zoals waterstof.

De Omgevingswet vereist om aan het begin van een ruimtelijke ontwikkeling al rekening te houden met omgevingsveiligheid. Daarbij werken deskundigen vanuit verschillende organisaties en vanuit verschillende disciplines nauw samen om de leefomgeving te beschermen tegen ongevallen met gevaarlijke stoffen. Arbeidsveiligheid houdt zich bezig met dezelfde vraagstukken, maar dan vanuit het perspectief van de werknemer: hoe zorgen we ervoor dat werkenden in Nederland geen gezondheidsschade oplopen door het werk met gevaarlijke stoffen wat ze doen?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

RIVM: deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk

Als Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn we een deskundige, betrouwbare en onafhankelijke adviseur voor overheid, professionals en burgers. Ons doel: een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. We bewaken gezondheid, ziekten, de kwaliteit van de leefomgeving én het milieu. Daarvoor doen we onderzoek en we verzamelen kennis voor toegankelijke informatie en toepasbare adviezen. Het RIVM zorgt voor een goede geboortescreening, het bestrijden van infectieziekten en heeft een centrale rol bij het Rijksvaccinatieprogramma en de bevolkingsonderzoeken. We onderzoeken wat er nodig is voor goede zorg, een gezonde leefstijl, veilige producten en een veilige en gezonde leefomgeving. Ook dragen we bij aan het voorkomen, bestrijden en beheersen van incidenten en crises.

Vanuit ons hoofdkantoor in Bilthoven en vanaf 2025 vanuit een prachtig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, werken we met ongeveer 2500 collega’s aan al onze adviezen, rapporten, factsheets en publicaties. Daarbij laten we ons leiden door de vragen van vandaag én morgen. We doen ons werk midden in de maatschappij. Trots zijn we op onze organisatie waar iedereen welkom is. Als kennisinstituut van de overheid willen we een afspiegeling van de samenleving zijn. Naast talent, ervaring en motivatie maken ook aspecten van identiteit zoals leeftijd, geaardheid, culturele achtergrond of arbeidsbeperking, onze organisatie rijker, innovatiever én leuker. Met deze verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten werken wij samen aan een nog beter resultaat!
RIVM – De zorg voor morgen begint vandaag

Ook benieuwd naar hoe anderen het werken bij het RIVM ervaren? Bekijk het op RIVM-ers aan het woord | RIVM

Stel gerust je vraag

Meer informatie over deze vacature

Jeroen Neuvel 06-13127137

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.