Afstudeeronderzoek waterkwaliteit macrofauna Grensmaas

Rijkswaterstaat
  • Den Bosch / Maastricht  -  route
  • HBO bachelor
  • 36 - 40 uur
  • €749
  • Natuur / milieu
  • Solliciteer voor 12 november 2024 Nog 8 dagen
  • Onderzoeksstage
  • 1 feb. 2025 - 1 jul. 2025
Kenmerk: STAGE-ZN-24-008, Plaatsingsdatum: 29 oktober 2024

Het frequent voorkomen van dagelijkse schommelingen in afvoer is een grote bedreiging voor de ecologische waterkwaliteit. De resultaten van jouw afstudeeronderzoek bij Rijkswaterstaat gaan ons helpen om de negatieve effecten op de waternatuur te verkleinen. Jouw onderzoek telt!

Dit ga jij doen

De Gemeenschappelijke Maas heeft te maken met dagelijkse schommelingen in afvoer die nadelig zijn voor de riviernatuur. Eén van de groepen die vooral negatief beïnvloedt wordt zijn de macrofauna. In dit onderzoek ga je door middel van bemonsteringen in het veld, langs een diepte gradiënt, in beeld brengen wat het effect van de dagelijkse schommelingen in afvoer is op de macrofaunagemeenschap.

Je zal gaan werken bij de afdeling Netwerkontwikkeling en Visie van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. Het team is divers qua achtergronden en gedreven om de Maas buiten beter te maken.Je stagebegeleider is een senior adviseur Waterkwaliteit en Ecologie en verder zullen ook andere collega's uit het team betrokken zijn.

Dit ga jij onderzoeken

Je zal beginnen met een literatuurscan en het uitwerken van een vraagstelling. Vervolgens start je met het opzetten en uitvoeren van een monitorprogramma. Daarna ga je een analyse uitvoeren van de verkregen data om een beeld te krijgen van:

1. de variatie in ruimte van de macrofaunagemeenschap
2. mogelijk effecten van dagelijkse schommelingen in afvoer op riviernatuur in de Maas
3. de maatregelen die Rijkswaterstaat als rivierbeheerder kan treffen om de negatieve effecten te minimaliseren

De stage kan complex worden als de afvoeren van de Gemeenschappelijke Maas hoog blijven.

Je levert een database op met resultaten van door jouw uitgevoerde metingen (bijv. Excel bestand); scripts behorende bij analyse (bijv. R/python); rapport (Word) en presentatie (PowerPoint). De resultaten schrijf je op in een beknopt rapport en ter afsluiting geef je een presentatie over de resultaten voor de afdeling en mogelijk andere geïnteresseerden.

Waarom deze stage bij Rijkswaterstaat?

Het is een combinatie van veldwerk en data analyse waarbij de gegevens direct gebruikt kunnen worden om de Gemeenschappelijke Maas te verbeteren.

Is jouw interesse gewekt? Solliciteer direct!

Wil je meer weten? Je kunt altijd even contact opnemen met onze collega Martijn Antheunisse. Hij werkt als senior adviseur Waterkwaliteit en Ecologie en kan je meer vertellen over deze stage. Via 06-11079564of per mail [email protected].

Lees meer over wat Rijkswaterstaat te bieden heeft aan afgestudeerden. In dit interview vertelt Ingeborg Barendse hoe zij begon als stagiaire en doorgroeide naar trainee bij Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit 6 landelijke en 7 regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Zuid-Nederland (ZN)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Zuid-Nederland (ZN)? Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Hierbij kan je denken aan de A2, de A58, de Maas, het Wilhelminakanaal en de vele bruggen binnen dit gebied.
Hiervoor werkt ZN samen met onder andere de provincies Noord-Brabant en Limburg, gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties. De ambitie is om als eenheid en met één werkwijze de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in Nederland elke dag beter te maken.

In totaal werken ruim 400 mensen binnen ZN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering.

Netwerkontwikkeling en Visie

De afdeling Netwerkontwikkeling en Visie (NOV) zorgt voor een heldere regionale uitwerking van de netwerkbeheervisie van RWS en houdt daarbij rekening met ontwikkelingen en de partners in de regio.

De afdeling levert integrale en gebiedsgerichte adviezen over water, mobiliteit, ruimte en duurzaamheid. We volgen de actuele ontwikkelingen binnen de regio en op het gebied van wetgeving en beleid. Op basis van onze kennis adviseren we de directie over onder meer bestuurlijke en strategische lange termijn vraagstukken. Ook vertalen we actuele ontwikkelingen naar visies en strategieën binnen ons eigen organisatieonderdeel en naar de landelijke netwerkbeheervisie van Rijkswaterstaat. Ook dragen we bij aan de omgevingsvisies van onze partners in de regio. Om dit goed te kunnen doen, hebben we een breed netwerk binnen Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, regionale overheden en andere partners.

Talent als basis, diversiteit als kracht

Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Stel gerust je vraag

Meer informatie over deze vacature

Stagebureau

Solliciteren?

Rijkswaterstaat nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.