Het frequent voorkomen van dagelijkse schommelingen in afvoer is een grote bedreiging voor de ecologische waterkwaliteit. De resultaten van jouw afstudeeronderzoek bij Rijkswaterstaat gaan ons helpen om de negatieve effecten op de waternatuur te verkleinen. Jouw onderzoek telt!
Dit ga jij doen
De Gemeenschappelijke Maas heeft te maken met dagelijkse schommelingen in afvoer die nadelig zijn voor de riviernatuur. Eén van de groepen die vooral negatief beïnvloedt wordt zijn de macrofauna. In dit onderzoek ga je door middel van bemonsteringen in het veld, langs een diepte gradiënt, in beeld brengen wat het effect van de dagelijkse schommelingen in afvoer is op de macrofaunagemeenschap.
Je zal gaan werken bij de afdeling Netwerkontwikkeling en Visie van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. Het team is divers qua achtergronden en gedreven om de Maas buiten beter te maken.Je stagebegeleider is een senior adviseur Waterkwaliteit en Ecologie en verder zullen ook andere collega's uit het team betrokken zijn.
Dit ga jij onderzoeken
Je zal beginnen met een literatuurscan en het uitwerken van een vraagstelling. Vervolgens start je met het opzetten en uitvoeren van een monitorprogramma. Daarna ga je een analyse uitvoeren van de verkregen data om een beeld te krijgen van:
1. de variatie in ruimte van de macrofaunagemeenschap
2. mogelijk effecten van dagelijkse schommelingen in afvoer op riviernatuur in de Maas
3. de maatregelen die Rijkswaterstaat als rivierbeheerder kan treffen om de negatieve effecten te minimaliseren
De stage kan complex worden als de afvoeren van de Gemeenschappelijke Maas hoog blijven.
Je levert een database op met resultaten van door jouw uitgevoerde metingen (bijv. Excel bestand); scripts behorende bij analyse (bijv. R/python); rapport (Word) en presentatie (PowerPoint). De resultaten schrijf je op in een beknopt rapport en ter afsluiting geef je een presentatie over de resultaten voor de afdeling en mogelijk andere geïnteresseerden.
Waarom deze stage bij Rijkswaterstaat?
Het is een combinatie van veldwerk en data analyse waarbij de gegevens direct gebruikt kunnen worden om de Gemeenschappelijke Maas te verbeteren.
Is jouw interesse gewekt? Solliciteer direct!
Wil je meer weten? Je kunt altijd even contact opnemen met onze collega Martijn Antheunisse. Hij werkt als senior adviseur Waterkwaliteit en Ecologie en kan je meer vertellen over deze stage. Via 06-11079564of per mail [email protected].
Lees meer over wat Rijkswaterstaat te bieden heeft aan afgestudeerden. In dit interview vertelt Ingeborg Barendse hoe zij begon als stagiaire en doorgroeide naar trainee bij Rijkswaterstaat.